Ideat murtavat muurin

Julkaistu Koti-Kajaanissa 6.5.2020

Kun minulta on kysytty, milloin tietää että yritystoiminta pysyy varmasti pystyssä, olen vastannut: ei koskaan. Yrittäjänä pitää vain opetella elämään epävarmuuden kanssa.

Perustin ensimmäisen yritykseni 20 vuotta sitten. Ensimmäisen yrittäjävuoteni aikana haastavinta oli saada otettua itseään niskasta kiinni ja tehtyä ne työt, mitä oli itselleen luvannut. Onneksi yksin yrittäminen ei kohdallani kestänyt pidempään. Yksin en olisi päässyt matkan varrella eteen tulleiden esteiden yli.

Jos yrittäjyys on esteiden ylittämistä, niin nyt monen eteen on pystytetty muuri. Ja muurin edessä on vielä vallihauta. Maaliskuun puolesta välistä lähtien olen saanut käydä pitkiä puheluita ja etäpalavereita yrittäjien kanssa eri puolille Suomea. Yhden yrittäjän liikevaihdosta tippui 96 % yhdessä yössä. Toinen on jo kahden kuukauden ajan yrittänyt saada kiinni vuokranantajaansa, jotta saisi neuvoteltua asiakkaista tyhjänä ammottavan liiketilan vuokraan alennusta. Kolmas on tuskaillut sitä, miten hän pystyy hakemaan kehittämisrahaa kun ei millään keksi mitä voisi yrityksessään kehittää.

Kuunnellessa näitä tarinoita olen tuntenut välillä itsekin kuin olisin tyrmättynä nyrkkeilykehässä. Neuvoja antaessani olenkin soveltanut nyrkkeilijä Muhammad Alin oppeja: Kun otat iskuja vastaan varmista, että kaikista arvokkain on turvassa. Sen jälkeen tee nopea analyysi missä tilanteessa olet ja hae ympäriltäsi uusia ratkaisuja tilanteesta ulospääsemiseksi.

Mahdottomien esteiden kohdatessa tärkeintä on, että et lamaannu. Ja parhaiten tekemiseen pääsee kiinni listaamalla kaikki ne keinot, miten edessä olevan esteen voisi kiertää tai miten sitä voisi käyttää hyväkseen?

Kun kaupankäynti on pysähtynyt kuin seinään ja seuraavan päivän toimintaa on mahdotonta ennustaa, ei ole muuta mahdollisuutta kuin miettiä toimintaa ihan uudesta näkökulmasta. Kun olet listannut vähintään 20 ideaa, on suurin osa niistä huonoja, tunkkaisia tai tavanomaisia. Mutta kun ideoit paljon, alkaa ideoiden joukosta jo löytymään toteuttamisen arvoisiakin juttuja.

Mielenkiintoinen piirre poikkeustilassa on ollut, miten kriisin iskiessä monesta mahdottomasta asiasta tuli mahdollisia. Kun aiemmin palavereiden pitäminen etäyhteydellä tuntui hankalalta, niin nyt kaikki palaverit on verkossa. Kun aiemmin verkkokauppa ei vaikuttanut mahdolliselta vaihtoehdolta myydä tuotteita, niin kylläpäs tuotteet ovatkin siirtyneet nopeasti nettiin myyntiin. Esteet auttavat näkemään uusia mahdollisuuksia.

Yrittäjä näkee jotain mitä muut eivät näe. Esteiden kohdatessa tärkeintä on, että et lamaannu vaan yrität uudelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s