Luovuutta pakon edessä

Julkaistu Koti-Kajaanissa 1.7.2020

Muistatko lerpun? Sen tietokoneen tallennusvälineen, jota käytettiin ennen korppuja, cd-romia ja usb-tikkuja? Tarinan mukaan lerpun kehitti japanilainen keksijä Yoshirō NakaMats, jonka menetelmää uusien ideoiden keksimiseksi ei voi suositella tehtäväksi omassa kotona. NakaMats väittää kehittäneensä lerpun sekä satoja muita patentteja sukeltamalla uima-altaaseen ja pidättämällä hengitystään. Keksijän oma selitys erikoiselle menetelmälleen on, että hapenpuute selkiyttää ajatuksia. Siinäpä on todellista luovuutta pakon edessä.

Aika monessa yrityksessä kulunut kevät on ollut yhtä hengenpidättämistä ja happi on ollut vähissä. Mutta samalla pakko on synnyttänyt uusia tapoja toimia. Ja yritysten hapen eli myynnin puute on puolestaan monessa yrityksessä auttanut näkemään liiketoimintaa kirkkaammin.

Kun koronatilanne iski päälle, päätimme Intotalo Oy:n asiakkuuspäälliköiden ja valmentajien kanssa, että tarjoamme kaiken apumme asiakkaillemme kriisitilanteesta selviämiseksi. Maaliskuussa ja vielä toukokuussakin olemme toteuttaneet kymmeniä hätäsparrauksia maksutta yrittäjille ympäri Suomen.

Akuuttien tilanteiden ratkomisen jälkeen onkin ollut mielenkiintoista huomata, miten pysähtynyt liiketoiminta onkin avannut silmiä ja synnyttänyt halun kehittää yrityksiä eteenpäin. Loppukevät ja alkukesä onkin ollut kalenterissani melkoista hurlumheitä kun olen saanut auttaa yrityksiä kehittämään uusia tuotteita ja palveluita aamusta illan myöhäisille tunneille.

Business Finlandin ja ELY-keskuksen rahoituspalvelut saivat julkisuudessa rapaa niskaansa monesta suunnasta, mutta on hyvä muistaa että tuon rahan tarkoitus ei ole ollut antaa sähköshokkia tajuttomalle vaan lisähappea haastavan vuoren ylittämiseen. Monelle yritykselle tuo rahoitus on tarjonnut mahdollisuuden kehittää palveluita ja tuotteita uudelle tasolle.

Yrittäjien ideoita ja uusia ajatuksia kuunnellessa en ole malttanut olla pohtimatta sitä, että mikä on tähän asti estänyt toteuttamasta näitä upeita uusia tuotteita tai palveluita? Onko syynä ollut se, että koronan myötä kiire loppui? Vai onko arki tähän asti rullannut niin, että mitään uutta ei ole ollut pakko kehittää? Filosofi Esa Saarisen sanoja käyttäen arkinen kipitys uomassa on päättynyt ja kun uoman ulkopuolelle kurkistaa niin huomaa kuinka paljon ympärillä onkaan uusia mahdollisuuksia.

Jos jotain hyvää koronasta, niin ainakin se on pakottanut pysähtymään ja pakottanut pohtimaan monen yrityksen liiketoimintaa uudella tavalla. Kenellekään tämä kulunut kevät ei ole ollut helppo ja monia korona on kohdellut kovalla kädellä. Mutta uskon, että kaikki koronamyrskyn läpi seilanneet yritykset ovat entistä vahvempia tulevaisuudessa. Ja moni löytää tämän pyörremyrskyn vauhdittamana itsensä siniseltä mereltä.

Ps. Kesälukemiseksi suosittelen kirjoja Kim W. Chan: Sinisen meren strategia  ja Frank Martela: Elämän tarkoitus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s