Kanavat matkailijoiden houkutteluun

Julkaistu Koti-Kajaanissa 26.8.2020

Kreikan loma vaihtui monella tänä kesänä kotimaan matkailuun. Lapin lisäksi Pohjois-Norja taitaa olla koronakesän voittajia matkailun saralla. Mutta kyllä moni matkailija on matkallaan eksynyt Kajaaniinkin ja etenkin Hossaan ja Ärjänsaareen.

Kun Kainuun markkinoinnin ja yhteisten esitteiden perään jälleen huudellaan, niin kesän hittikohteiden osalta on hyvä huomata, että matkailijat eivät ole löytäneet kohteita hienojen esitteiden perusteella vaan suurimman kiinnostuksen ovat herättäneet lehtiartikkelit. Etenkin paljon parjattua etelän mediaa on nyt meidän kainuulaisten kiittäminen monessa julkaisussa saadusta näkyvyydestä.

Kuluttajamarkkinoinnin tutkimuksetkin sen kertovat: Vain 14 % asiakkaista uskoo sen, mitä mainoksessa yrität heille väittää, mutta yli 67 % asiakkaista luottaa jonkinlaiseen luotettavaan sisältöön. Ennen kuin kukaan päättää ensimmäistä kertaa suunnata matkallaan Kainuuseen, täytyy hänen saada siihen joku sytyke. Isojen mainoskampanjoiden sijaan paras strategia mielenkiinnon herättämiseen onkin saada mahdollisimman paljon juttuja lehtiin, blogeihin ja ihan vaan tavallisten some-käyttäjien stooreihin.

Ja jotta se paljon mainostettu puskaradio soisi asiakkaiden taajuudella, pitää ensin tietää kenet haluamme saada asiakkaaksemme. Ei riitä, että itse hykertelemme tyytyväisinä vaan viesti pitää saada sinne, missä tavoittelemamme asiakkaat ovat. Ja siinä onkin mielestäni Kainuun markkinoinnin suurin ongelma. Kainuuta myydään liikaa omista lähtökohdistamme, tarjotaan samaa kuin kaikkialla muualla emmekä puhuttele matkailijoita heidän mielikuvistaan käsin.

Nyt kun koronan takia on muutenkin pakko pohtia tulevaa uudelta kantilta, niin nyt olisi hyvä hetki tarkistaa tähtäin kohdalleen. Kenet me haluamme saada Kainuuseen? Mille kohderyhmälle meillä on tarjottavaa ja heillä rahaa? Yleisen mielikuvatutkimuksen sijaan pureutuisin vielä tarkemmin näiden tavoiteasiakkaiden tilanteeseen ja toiveisiin ja rakentaisin Kainuun yhtenäisen viestin sen perusteella. Tutkimalla asiakkaita löytyy myös ne parhaat kanavat heidän tavoittamisekseen.

Ja kanavista puheen ollen… Tämä kesän suurin matkailuun liittyvä investointi taisi olla Kimolan kanava, joka yhdistää Kymijoen Päijänteen vesistöön. Hintalappu viiden kilometrin kanavalle oli 20 miljoonaa, josta iso osa oli valtion rahoitusta.

Viisi kilometriä olisi myös Nuasjärven ja Oulujärven yhdistävän kanavan mitta, jos sellainen rakennettaisiin vanhan siirtoradan mukaisesti Kuluntalahdesta Jormuanlahteen. Urakassa tarvittavaa raskasta kaivuukalustoa löytyy lähistöllä operoivalta valtion kaivosyhtiöltä, joten toteutus ei jäisi ainakaan kalustosta kiinni.  Siinäpä olisi Kainuun kesämatkailulle uusi ”markkinointikanava” kun Vuokatista pääsisi Vaalaan asti veneellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s