Yrittämisen kaaosteoria

Julkaistu Koti-Kajaanissa 30.3.2016

Katsoin kelloani ja tihensi askeleitani. Olin tapani mukaan taas liikkeellä viime tingassa. Samaan aikaan Pohjolankadun yli astui reippain askelin raamikas kaveri, joka näytti suuntaavan kanssani samaan suuntaan. Katsahdimme toisiimme ja totesimme, että taidetaan olla menossa samaan tilaisuuteen.

Tästä kohtaamisesta on nyt aikaa viisitoista vuotta. Vain muutama viikko aiemmin olimme saaneet idean kutsua kokoon kainuulaisia nuoria yrittäjiä. Itselleni oli ensimmäinen vuosi yrittäjänä tullut juuri mittariin ja se oli tuntunut niin kovin yksinäiseltä. Niinpä oli kiva tietää, että meitä oli muitakin.

Puhelinosuuskunta sponsoroi meille kokous- ja saunatilan ensimmäistä kohtaamista varten. Suusta suuhun liikkeelle lähetetty viesti oli innostanut porukkaa liikkeelle ja olimme ällistyneitä osallistujamäärästä. Esittelykierros kesti melkein tunnin, kun yli kolmekymmentä nuorta yrittäjää pääsi vuorollaan ääneen. Sen kierroksen aikana opin, että tuo suojatiellä tapaamani kaveri pyöritti yritystä, jonka nimi oli Touhutassu Extremes. Samaan aikaan paikalle saapunut ujonoloinen nettinikkari pohti mielessään, että mihinköhän verkostomarkkinointitilaisuuteen hän on tullut?

Tuosta yhdestä kohtaamisesta lähti monta pyörää pyörimään ja nopeasti olimme jo vuokranneet neljän muun yrityksen kanssa yhteiset toimitilat. Yksi näistä yrityksistä oli tuo mainitsemani Touhutassu, joka sai vihdoin kunnon säilytystilat lumikengille ja kiipeilyvälineille. Olimme kaikki aloittelijoita liiketoiminnassa, mutta yhdessä annoimme toisillemme kaivattua kannustusta ja myös autoimme luomaan yhteyksiä ja verkostoja, jotka kantavat hedelmää edelleen. Touhutassu yritystä ei enää ole, mutta sen yrittäjä on ottanut liiketoiminnassaan huimia loikkia eteenpäin. Ja verkostomarkkinointitilaisuuteen saapunut kaveri on sarjayrittäjänä luomassa markkinoita jo neljännessä yrityksessään. Yhdestä kohtaamisesta on versonut monia liiketoiminnan alkuja.

En olisi yrittäjä ilman tuota viisitoista vuotta sitten syntynyttä verkostoa. Yksin olisin luovuttanut jo aikaa sitten. Siksi olin niin onnellinen ja iloinen nähdessäni kuukausi sitten Kajaanissa järjestetyssä yrittäjien ”Social Friday” –tilaisuudessa samanlaista alkuinnostusta ja yhteisen kohtaamisen imua kuin viisitoista vuotta aiemmin. Paikalla oli yli kolmekymmentä yrittäjää ja yrittäjähenkistä kainuulaista – kaikki avoimia yhdessä tekemiselle ja uusille ideoille. Saa nähdä mitä kaikkea nämä yrittäjät ovat saaneet aikaan viidentoista vuoden kuluttua.

Kaaosteorian mukaan perhosen siipien isku Aasiassa voi saada aikaan hirmumyrskyn New Yorkissa. Yrittämisen kaaosteoria on puolestaan, että kiinni olevaan oveen koputtaminen voi avata liiketoiminnallesi aivan uusia mahdollisuuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s