Pari väitettä yrittäjyydestä

Julkaistu Koti-Kajaanissa 15.4.2015

Jos pitäisi valita suomalaisten yrittäjien kansallisurheilulaji, se olisi aggressiivinen asiakkaiden odottelu.

Erityisesti meillä kainuulaisilla yrittäjillä tämän lajin harjoittelu on suurin este kasvulle. Olen saanut työni kautta tutustua lukuisiin eri alojen yrittäjiin Kainuussa ja kokemukseni on, että Kainuu  on pullollaan taitavia ammattiosaajia ja huipputuotteita. Valitettavasti niistä vain ei tiedetä mitään oman kotikylän ulkopuolella.

Itsellenikin isoin kasvun este yrittäjänä oli postinumero. Pitkään ajattelin, että markkinani ovat vain Kainuussa ja että kainuulaisena yrittäjänä en olisi uskottava muualla. Kun sitten vihdoin rohkaistuin kertomaan osaamisestamme ja palveluistamme laajemmin, olikin vastaanotto aivan erilainen kuin olin odottanut. Haluankin kannustaa jokaista kainuulaista yrittäjää nostamaan katseensa kengänkärjistä ja luottamaan omaan osaamiseensa. Markkinat Kainuun ulkopuolella odottavat teitä!

Mitähän muut minusta ajattelevat? Tämä kysymys ohjaa aivan liikaa arkisia valintojamme. Toimimme olettamusten perusteella ja haluamme tehdä päätöksiä, jotka miellyttäisivät kaikkia. Ei ole kauaa aikaa kun eräs yrittäjä kertoi Kainuun radiossa pelkäävänsä menettävänsä asiakkaita, jos on liikaa julkisuudessa.

Yrittäjän ei tarvitse miellyttää kaikkia. Sillä kaikki eivät ole yrityksen asiakkaita. Yrittäjän on turha pelätä maineensa menettämistä, sillä maine on olemassa vain vanhojen asiakkaiden mielessä. Uskalla siis olla jotain mieltä ja sanoa näkemyksesi suoraan. Tunteiden herättäminen on tutkitusti tuloksekkaampaa kuin tasainen harmaus. Mitä enemmän herätät tunteita puolesta ja vastaan, sitä useampi myös haluaa olla sinun asiakkaasi ja maksaa osaamisestasi parempaa katetta.

Nyt vaalien aikaan yrittäjien ystäviä riittää joka puolueessa. Erityisesti yrittäjien sosiaaliturvaan on luvattu parannusta ja tarjottu jopa yhtä pitkiä lomia kuin palkansaajalle. Olen aivan samaa mieltä. Mielestäni yrittäjillä tulisi olla lupa pitää niin pitkää lomaa kuin vain itse haluavat. Valitettavasti näitä lupauksia ei kukaan poliitikko pysty lunastamaan, sillä asiakkaat ja heiltä saadut kate-eurot määrittävät yrittäjän loman pituuden. Mitä pienemmällä katteella myyt, sitä lyhyemmän loman itsellesi saat.

Yrittäjälle paras tapa varmistaa nautinnollinen loma onkin lopettaa asiakkaiden odottelu ja aloittaa aktiivinen myyntityö. Sillä yrityksen tärkein tehtävä on hankkia asiakkaita ja pitää hankitut asiakkaat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s