Mitä sitten kun jumittaa?

Viisi askelta yrittäjyyteen -verkkovalmennukseni eräs osallistuja kysyi minulta kysymyksiä ja vastauksia -sessiossa: ”Mitä pitäisi tehdä kun tuntuu, että homma ei etene?”

Kysyessäni missä tilanteessa hän on, ilmeni että viimeiset viikot hän oli rustannut rahoitushakemusta tuotteensa kehittämistä varten. Nyt hän siis odotti vastausta hakemukselleen ja pohti, mitä voisi saamaan aikaan tehdä. Yllätys!

Ilmainen raha on kivaa ja monessa hankkeessa ELY-keskusten ja TEKESin avustukset ovat merkittäviä vauhdittajia uusille yritysten aluille, mutta samalla ne ohjaavat ajatukset pois olennaisesta. Jokainen laatimasi rahoitushakemus laiskistaa sinua, sillä tuntuuhan se mahtavalta jos voit saada vain lomakkeita täyttämällä kymppitonnin tai muutaman. Siksi rahoitusten hakemisen rinnalla on jo pelkästään oman vireystilan ylläpitämiseksi hyvä ottaa pieniä askelia oman jutun kanssa eteenpäin.

Kolme vinkkiä, jos oman jutun kanssa jumittaa:

1. Tartu puhelimeen. Ja soita nyt se puhelu, jota olet viikkojen ajan siirtänyt eteenpäin ”paremmalle ajalle”. Tai soita vielä yhdelle potentiaaliselle asiakkaalle tai yhteistyökumppanille, jotta saat vielä paremman tuntuman heidän tilanteeseen ja tarpeisiin. Tärkeintä on, että et jää pyörittämään ajatuksiasi yksin vaan sinun pitää päästä pallottelemaan niitä toisten ja mielellään asiakkaiden kanssa yhdessä.

2. Jos tosissaan jumittaa, lähde lenkille. Kun tuntuu, että ideat ei lennä tai runosuoni ei syki, liikkuminen saa myös ajatuksesi liikkumaan. Nouse vaikka vain ylös ja kävele ympäriinsä. Tai sitten lähde salille ja tee kunnon treeni. Liikkuessa ja treenatessa moni asia loksahtaa paikoilleen ja saat uutta energiaa tarttua puhelimen luuriin ja tekemiseen.

3. Älä jää odottamaan rahoituspäätöksiä vaan laadi omasta jutustasi sen ensimmäinen nauruversio. Startup-sanastossa MVP eli minimum viable product, kevyin mahdollinen sovellus omasta ideastasi. Se voi vaikka olla vain tuote-esite tai palvelusi myyntisivu nettiin, jolla keräät kiinnostuneiden yhteystietoja tai ensimmäisiä tilauksia. Sen ei tarvitse olla mitään erikoista, kunhan sinulla on jotain kättä pidempää tai hypisteltävää asiakkaille.

Älä jää paikoillesi odottamaan lottovoittoa rahoitusautomaatista. Tärkeintä on pysyä koko ajan liikkeessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s