Yrittäjän päivä

Tänään 5.9. vietetään Yrittäjän päivää.

Miksi yhtä ammattia halutaan muistaa oikein omalla merkkipäivällä? Eikö muutkin ammatit ole oman päivänsä ansainneet?

Yrittäjän päivän juhlistaminen ei ole vastalause muita ammatteja kohtaan. Se on kunnianosoitus yrittäjille, sillä yrittäjä on ottanut vastuun omasta ja usein myös toisten työllistämisestä. Yrittäjän päivä on työllisyyden juhla.

Mutta millainen on Yrittäjän päivä?

”Joka aamu aloitan työn äiti Teresana ja jo iltapäivällä on jo sellainen nippu perkeleitä, että talo kaikuu”, kuvasi Kirsti Paakkanen esitelmässään omaa tunteikasta yrittäjäarkeaan. Yrittäjän päivä on usein vuoristorataa, jossa onnistumiset ja epäonnistumiset sekä vapaus ja vastuu vuorottelevat.

Yrittäjän dilemma on, että yrität olla täydellinen yrittäjä ja siksi yrität koko ajan enemmän.

Vaikka yrittäjä-sanasta aina kuulee saivartelua ja joku on sitä mieltä, että parempi sana olisi onnistuja, tekijä tai menestyjä, niin olen yhä enemmän sitä mieltä että juuri tuo sana yrittäjä on oikea kuvaamaan yrittäjän arkea. Sillä yrittämiseen liittyy aina pieni epävarmuus. On oltava valmis ottamaan vastaan myös epäonnistumisia. Jos rakennat oman tekemisesi vain jatkuvan onnistumisen, huippusuoriutumisen ja menestyksen odotusten varaan, et jätä itsellesi kasvun varaa. Täydellistä yrittäjää ei olekaan. Eihän Teräsmieskään ole täydellinen.

Jokainen yrittäjä on arjessa kuin Clark Kent: tavallista työtä tekevä heppu, joka saattaa olla jopa naurettavan kömpelö suorituksissaan. Yrittäjä ei välttämättä osaa työtään paremmin kuin muut, eikä hänen tarvitse olla alansa huippu. Mutta muista hänet erottaa paidan alla sykkivä yrittäjäsydän, halu yrittää. Monilla yrittäjillä tuo syke tulee ilmi haluna kehittää omaa osaamistaan, toisilla se on hillitöntä uteliaisuutta uusia mahdollisuuksia kohtaan. Yrittäjäsydän kantaa myös vastuun palkan maksamisesta niin työntekijöille kuin itselle. Se sykkii vaikka työaika olisi päättynyt.

Yrittäjän sydäntä ruokitaan merkityksellisyydellä, pienillä onnistumisilla, kannustavilla olalle taputuksilla, asiakkaan kiitoksilla ja kassavirralla. Kryptoniittia yrittäjälle ovat epäluottamus, yliyrittäminen, itsekkyys, sulkeutuneisuus ja saamattomuus. Tärkeintä voimien säilyttämiseksi on luoda jokaiseen päivään niitä asioita, jotka vahvistavat sinua. On opittava iloitsemaan kaikista pienistäkin onnistumisista.

Yrittäjän päivä on siis ihan tavallista tekemistä. Ainoastaan paidan alla sykkivä yrittäjäsydän on se mikä erottaa yrittäjän päivän tavallisesta puurtamisesta ja puuhastelusta.

Mille sinun sydämesi sykkii? Haluatko, että jokainen päiväsi olisi Yrittäjän päivä? Ja oletko valmis ottamaan vastuun ainakin omasta työllistymisestäsi?

Yrittäjämies

 

Lähteet: Kirsti Paakkasen vierailu Esa Saarisen Tunnejohtaminen -luennolla 24.3.2004

Yksi vastaus artikkeliiin “Yrittäjän päivä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s