Into on ideaa tärkeämpää

”Hyvä idea kantaa ja takaa yrityksen menestyksen” on väite, jonka olen kuullut jo kymmeniä kertoja yrittämisen asiantuntijoina itseään pitävien suusta. Anteeksi, mutta olen eri mieltä.

Yrittäminen vaatii itsensä likoon laittamista. Oikean yritysidean keksiminen ei ole mikään onnistumisen automaatti. Kokemuksen kautta olen huomannut, että moni yrittäjyyttä suunnitteleva jää aivan liikaa yritysideansa varaan.

Idea ei tee töitä puolestasi. Hyvä idea voi herättää kiinnostuksen, mutta se ei myy, pakkaa, toimita, johda eikä laskuta. Ja vastoinkäymisten hetkellä paraskaan idea ei pidä henkeä ja taistelutahtoa yllä.

Se mitä tarvitset ensimmäiseksi on INTO. Se on innostusta, sydämen paloa ja halua laittaa itsesi likoon.

Yrittäjänä olet itse vastuussa tekemisestä ja sen myötä tuloksistakin. Yrittämisen vastuuta et voi ulkoistaa yritysideallesi. Olennaisinta on oma tahto yrittää. Tämän väitteen todistavat eri aloilla menestyneiden yrittäjien omat tarinat. Harvoin yrityksen pitkäjänteisen toiminnan taustalla on heti alussa keksitty kuningasidea. Mutta aina taustalla on yrittäjä, jolla on ollut selkeä tahtotila ja halu yrittää. Yrittäminen lähtee sinusta itsestä, ei liikeideasta.

Suurin este yritystoiminnan käynnistämiselle on kuningasidean metsästäminen. Erilaisten liikeideoiden pohtiminen on kivaa puuhaa, mutta ohjaa ajatteluasi väärille urille. Ensin sinun on tiedettävä ja tunnistettava omat vahvuutesi ja tahtotilasi. Vasta sitten on aika keskittyä itse bisnekseen.

Pohdi omia yrittämisen lähtökohtiasi:

  • Miksi yrittäjyys innostaa sinua?
  • Missä asioissa olet vahvimmillasi?
  • Mitkä tavoitteet sytyttävät sinua?
  • Kenelle haluat näyttää?
  • Mitkä asiat antavat sinulle energiaa?

Yhtä oikeaa tietä yrittäjäksi ei ole. Itselleni yrittäjäksi päätyminen 20-vuotiaana ei ollut pitkän suunnittelun tulos vaan ennemminkin yhteensattumien summa. Tietyillä ammattialoilla tai harvaan asutuilla paikkakunnilla yrittäminen voi olla ainoa keino työllistyä. Yrittäjyyden taustalla voi olla myös halu toteuttaa itseään, oman osamaisen hyödyntäminen tai harrastustoiminta. Joillekin kimmokkeen yrittäjyyteen voi antaa toisen yrittäjän esimerkki tai lehdestä luettu uutinen. Toisille taas yrittämisen vastuu siirtyy perheessä eteenpäin tai yritystoiminta tulee ajankohtaiseksi työnantajan myydessä yrityksen. Moni huomaa ajautuneensa yrittäjäksi tai yrityksen osakkaaksi työn ja tekemisen kautta.

Oli tiesi yrittäjyyteen sitten mikä tahansa, kokemuksestani voin kertoa, että arki yrittäjänä on perhanan paljon takkuisempaa jos teet sitä ilman intoa. Siksi into on tärkeämpi palikka yrityksessäsi kuin idea.

Yrittäjälinkkari

Kuva Linda Saukko-Rauta, www.redanredan.fi

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Into on ideaa tärkeämpää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s