Yrittäjyys lähtee sinusta itsestä!

Toimiessani yrittäjien valmentajana olen vuosien varrella törmännyt liikaakin yrittäjiin, joista näkee, että he eivät ole ”sinut” yrittäjyyden kanssa. Yrittäminen on heille yksin puurtamista ja ilotonta pakkopullaa. Ehkä oman yrityksen perustamisen syynä on ollut ulkoinen pakko tai sitten oma yritys on ollut vain toteutumaton unelma helpommasta työstä. Joskus jopa tuntuu siltä, että aloittavalla yrittäjällä on hirveä hinku perustaa yritys vaikka hänellä ei ole tuntumaa sen enempää omista tavoitteistaan kuin asiakkaiden tarpeistakaan. Silloin kaikki yrittämisen palikat ovat kyllä ihan hukassa.

Yrittäjyys on päivittäistä pienten päätösten tekemistä ja pelkojen voittamista. Aloittavana yrittäjänä mielessäsi pyörii monta mörköä: Joudunko naurunalaiseksi? Entä jos en saa maksettua asuntolainaani? Mitähän Pertti-eno tästä sanoo? Osaanko täyttää veroilmoituksen oikein? Kuten Kauppalehdessä 19.7.2013 julkaistussa jutussakin todetaan, vaatii yrittäjyys rohkeutta. Yrittäjyysmöröt voit selättää vain tarttumalla tekemiseen. Pelkkä ajattelu ja suunnittelu ei riitä – ne kun tahtovat usein  vain vahvistaa pelkoja.

Onneksi startup-pöhinä on nostanut esille uusia ja rohkeasti kokeiluihin kannustavia malleja. Näistä Eric Riesin Lean Startup -toimintamalli sekä Alex Osterwalderin kumppaneineen kehittämä Business Model Canvas -työkalu ovat varmasti tunnetuimpia. Olen soveltanut näitä käytäntöön omissa yrityksissäni ja oivaltanut hyödyntäneeni ”lean”-ajattelumallia huomaamattani jo pidemmän aikaa. Näitä työkaluja voin suositella lämpimästi kaikille oman yritystoiminnan tueksi. Mutta mitä niistä uupuu?

Vaikka uusimmassa startup-ajattelussa on jo päästy irti kankeista rakenteista, hypätään niissä edelleen suoraan tuote-, idea- tai asiakaslähtöiseen suunnitteluun ja unohdetaan helposti se tärkein eli yrittäjä itse. Yrityksen kehittäminen ei kokemukseni mukaan kuitenkaan ole irrallista yrittäjästä. Tärkein palikka yrittäjyydessä olet sinä itse.

Ennen yrittäjyyspäätöksen tekemistä ja liiketoimintakankaan täyttämistä sinun kannattaakin pistää ainakin nämä palikat kuntoon:

1. INTO: Löydä yrittämisestä ne asiat, jotka sinua sytyttävät ja etsi ympärillesi ihmisiä, jotka saavat liekkisi roihuamaan.
2. PÄÄKONTTORI: Järjestä pääkonttorisi kuntoon – tunnista oman yrittäjäpääomaasi vahvuudet ja kirkasta tavoitteesi.
3. OMA JUTTU: Unohda kuningasidean etsiminen ja tartu aluksi juttuihin, jota voit testata nopeasti ja pallotella asiakkaiden kanssa.
4. ASIAKASTUNTUMA: Kerro itsestäsi asiakkaille ja kaiva esille asiakkaiden todelliset tarpeet. Anna asiakastuntuman vahvistaa yrittäjäfiilistäsi. Kuuntele sen jälkeen vielä sydäntäsi ja tee sen jälkeen päätös lähdetkö viemään juttuasi eteenpäin vai et.

Nämä neljä yrittäjyyspäätöksen tekemiseen rohkeutta antavaa palikkaa olen kiteyttänyt oheisen ”Yrittäjyyskankaan” muotoon. Kun yhdistät tähän vielä liiketoimintamallin kirkastavan Business Model Canvasin, niin olet valmis tekemään loistavaa bisnestä!

Entrepreneurship canvas (c) Ollis Leppänen. Kuvitus Linda Saukko-Rauta www.redanredan.fi

Entrepreneurship Canvas by Ollis Leppänen http://www.yrittäjävalmennus.fi.
Kuvitus Linda Saukko-Rauta http://www.redanredan.fi

Näitä yrittäjyyspäätöksen tekemiseen vaikuttavia palikoita tulen avaamaan seuraavissa blogikirjoituksissa. Ja tarinoiden sekä työkalujen kera tarkemmin syyskuussa julkaistavassa kirjassani.

2 vastausta artikkeliin “Yrittäjyys lähtee sinusta itsestä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s