Aloita jo!

Julkaistu Koti-Kajaanissa 15.8.2012

Parin lomaviikon jälkeen tuntui kuin olisin törmännyt tekemättömien töiden vuoreen.  Ensimmäinen viikko meni kuin sumussa ja tekemiseen tarttuminen tuntui vaikealta. En oikein tiennyt mistä aloittaa, kun mieli oli jo täynnä tehtävistä.

Lomalta töihin paluu, lenkkeily, likaiset astiat tiskialtaassa ja kiitoksen sanominen – ne kaikki odottavat vain aloittamista. Ja kun se aloittaminen on aina vaan niin hankalaa. Itselleni ainakin pienenkin tehtävän aloittaminen vaatii pienen ripauksen tahdonvoimaa. Tiskiharjaankin tarttuminen on kiinni päätöksestä siivota astiat nyt eikä parin päivän päästä.

Aloittaminen on vaikeaa, mutta samalla suoritetusta tehtävästä tuleva täyttymyksen tunne luo hyvää oloa. Harvoin olen katunut aloittamista, useammin aloittamatta jättämistä. Siksi on tärkeää pitää aloitettavat asiat ja tehtävät riittävän pieninä.

Ajankäytön asiantuntija David Allenin vinkki tehtäviin tarttumisessa on ainakin itselläni ollut toimiva. Allen opettaa listaamaan kaikki mielessä olevat asiat ja tehtävät päivittäin paperille. Sillä kun ne ovat paperilla, ne eivät pyöri enää niin paljon omassa mielessäsi. Aivot varastoivat koko ajan ajatuksiasi ja jos asiat ovat vain ”päässäsi”, niin iso osa energiastasi menee pienten asioiden muistamiseen. Muistilaput ja  tehtävälistat ovat kaikille tuttuja, mutta seuraava Allenin ohje on, että kaikki listalla olevat asiat pitäisi merkitä tehtäviksi, joiden tekemiseen menee alle kaksi minuuttia tai yli kaksi minuuttia. Ne tehtävät, joiden tekemiseen menee yli kaksi minuuttia, sinun tulisi siirtää kalenteriisi ja varata aidosti aikaa niiden hoitamiseen. Kun taas ne tehtävät, joiden tekemiseen menee alle kaksi minuuttia – tee ne heti.

Lomien jälkeisellä viikolla virheeni oli, että en aloittanut riittävän pienistä asioista vaan yritin lähteä hoitamaan isoja kokonaisuuksia heti alusta alkaen. Siihen aloittamisen suunnitteluun tuhrautuikin sitten koko viikko. Tämän oivaltaessani toinen viikko lähtikin sitten ihan eri tahdilla liikkeelle: maanantaina olin jo raksinut suurimman osan listallani olleista tehtävistä tehdyiksi.

Kirjoittamisen aloittaminen lähtee ensimmäisestä lauseesta, lenkkeily ensimmäisestä askeleesta ja kiitollisuus suunsa aukaisemisesta. Voit voivotella, suunnitella ja vitkastella vaikka kuinka, mutta harvemmin se auttaa asioiden aikaan saamisessa. Se millä tavalla aloitat ei ole olennaista, tärkeintä on vain aloittaa.

Joskus mielikuvat auttavat aloittamisessa. Itselleni tällaisena mielikuvia ruokkivana hahmona toimii salainen agentti 007 ja erityisesti hänen tekemisen filosofian ydin: välitön toiminta. Kun olen tilanteessa, jossa emmin mitä tehdä tai saan itseni kiinni vitkastelusta, pohdin usein: ”Miten Bond tässä tilanteessa toimisi?” Ja vastaus on, että hän olisi jo aloittanut.

PS. Bond-filosofiaan ja muihin ajattelua virittäviin teemoihin voit syventyä Esa Saarisen Pafos-seminaarissa vaikkapa lokakuussa 2.-9.10.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s