Hyvät veljet ja siskot

Julkaistu Koti-Kajaanissa 5.9.2012

Esko Aho teki sen taas. Parin sanan mainitseminen lehtihaastattelussa käynnisti keskustelun hyvä veli –verkostoista ja niiden merkityksestä. Hyvä ja veli, nuo kaksi sanaa yhdessä nostattavat monilla karvat pystyyn ja ensimmäisenä mielikuvana on korruptio ja hämärät puuhat.

Hiomo-valmennukseemme Intotalolla osallistunut Juha kiteytti mielestäni hienosti Kainuun Sanomien haastattelussa oman näkemyksensä. Kyllä yrittäjyys perustuu hyvä veli-verkostoille, mutta ei politiikan ja suuryritysten leimaamalla tavalla. Suuryhtiön johtajien asuntokaupoilla ei ole mitään tekemistä tavallisten yrittäjien välisiin verkostoihin.

Omalta osaltani voin todeta, että koko 12 -vuotinen yrittäjäurani perustuu verkostoille. Aloittaessani yrittäjäurani minulla ei ollut osaamista eikä uskottavuutta. Ainoastaan rohkeus ottaa yhteyttä ihmisiin oli se, mikä kantoi alussa eteenpäin. Pikku hiljaa verkosto alkoi rakentua ja myös synnyttää liiketoimintaa. Nämä yrittäjäurani alussa luodut yhteydet kantavat edelleen ja ovat avanneet lukuisia ovia matkan varrella.

Kaikki toiminta on ihmisten välistä ja kahden ihmisen kanssakäyminen perustuu luottamukseen. Kaupan teossa hintaa tärkeämpiä tekijöitä ostopäätöksen taustalla ovat kysymykset: Ymmärtääkö hän tarpeeni? Saanko varmasti sitä mitä tilaan?  Harva ottaa toista puolisokseen heti ensimmäisen tanssin jälkeen. Sama on liiketoiminnassa. Suhteen kypsyttely ja luottamuksen rakentaminen vie aikaa.

Jos maakunnan pienuus voi olla kainuulaisten vahvuus, niin ainakin verkostojen luomisessa se on. Yhteyksien ottaminen on helppoa, kun kaikki tuntevat kaikki ja kunnanjohtajaan voi törmätä ihan tavallisessa kuppilassa. Titteleillä tai taustoilla ei ole merkitystä metsästysporukassa tai urheiluseuran talkoissa. Tämä kainuulainen ihmisten välisyys on opettanut itselleni, että yhteyksien ottamista päättävissä asemassa oleviin ihmisiin tai julkisuuden henkilöihinkään ei tarvitse pelätä. Ihan samanlaisia ihmisiä me kaikki olemme.

Suomalaisten dilemma on, että olemme erittäin sosiaalisia, mutta emme halua nostaa itseämme esille ryhmässä. Tunnemme ihmisiä, mutta emme halua tulla itse tunnetuiksi. Tässä voisimme ottaa mallia maailmalta ja lopettaa turhan kainostelun.

Verkostot ja yhteydet ovat elinehto työelämässä ja yrittäjinä. Siksi omista hyvä veli ja sisko –verkostoista pitää huolehtia ja tuoda rohkeasti myös omaa osaamista ja tekemistä niissä esille. Jos luottamus on rakennettu, verkosto kyllä kestää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s