Miksi George Lazenby epäonnistui?

Julkaistu Koti-Kajaanissa 24.10.2012

Neljäkymmentä vuotta jatkunut James Bond-elokuvien sarja saa jatkoa jälleen tulevana viikonloppuna. Tämän kaikkien tunteman agenttihahmon roolissa on valkokankaalla nähty monta eri näyttelijää David Nivenistä Daniel Craigiin. Näiden näyttelijöiden ja reilun parinkymmenen elokuvan joukosta jokaiselle löytyy oma suosikkinsa. Minun suosikkini on elokuva Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, jota tähditti ”kertakäyttö-Bond” George Lazenby.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa on mielestäni paras Ian Flemingin kirjoittama kirja ja elokuva noudattaa hienosti alkuperäistä tarinaa. Eikä salaisen agentin smokki istu ollenkaan hassummin australialaisen miesmallin George Lazenbyn harteille. Tuntemattomuudesta kerralla maailman julkisuuteen noussut Lazenby sai elämänsä mahdollisuuden ensimmäisessä elokuvaroolissaan – mutta miksi hän epäonnistui?

Menestyäksesi sinun tulee olla kiinnostava. George Lazenbyn toiminta hänen hakiessaan 007:n roolia oli kuin suoraan modernista työnhakuoppaasta:

  1. Älä välitä muiden mielipiteistä vaan usko omaan osaamiseesi. Vaikka ystävät olivat vain vitsinä sanoneet, että Lazenby näyttää uudelta Bondilta, otti hän roolin tavoittelun tosissaan.
  2. Selvitä mitä työantaja hakee. Lazenby sai tietää tuottajien etsivän uutta Sean Connerya. Niinpä hän leikkautti itselleen samanlaisen kampauksen ja hankki itselleen jopa Connerylle suunnitellun puvun .
  3. Älä jää odottamaan yhteydenottoa, vaan mene suoraan työnantajan luo. Tarina kertoo, että Lazenby odotti tuottajien toimiston ulkopuolella Sean Conneryn puvussa ja kampauksessa ja änkesi tuottajan saapuessa hänen kanssaan samaan hissiin. Hissimatkan aikana tuottaja tarjosi hänelle koe-esiintymistä.

Lazenby toimi suoraviivaisesti ja tarjosi röyhkeästi itsessään sitä mitä tuottajat hakivat: toista Sean Connerya. Dollarien sokaisemille tuottajille ulkonäkö oli näyttelijän taitoja tärkeämpi kriteeri valinnalle. Mutta siinä valinta myös meni vikaan. Skotlantilainen karski työmies Sean Connery oli taistellut itsensä James Bondiksi. Hän oli harjoitellut, harjoitellut ja harjoitellut, jotta oppisi puhumaan ja liikkumaan kuin Bond. Samalla hän antoi palan itsestään osaksi roolihahmoa.

George Lazenby osasi herättää kiinnostuksen, mutta unohti menestyksen vaativan myös itsensä likoon laittamista. Hän ei esittänyt James Bondia vaan hahmon edellistä näyttelijää Sean Conneryä. Sekä tuottajien että Lazenbyn virhe oli luulla, ettei Bondin hahmoa voisi muuttaa. Lazenby myös hylkäsi saamansa sopimustarjouksen seuraavista elokuvista, koska ei uskonut 60-lukuisen Bond-hahmon olevan riittävän trendikäs 70-luvulle. Usko loppui ennen kuin teot alkoivat.

Seuraavaksi Bondin saappaisiin astui aivan erinäköinen ja tyylinen Roger Moore, joka loi hahmon uudelleen omaan humoristiseen tyyliinsä sopivaksi. Hän päivitti hahmon 70-luvulle ja on edelleen monen suosikki 007. Yksi syy Bond-elokuvien suosiolle onkin, että jokainen näyttelijä on tehnyt hahmosta omannäköisensä.

Menestys ei synny matkimalla vaan omalla tekemisellä. Olet tähti vasta kun yleisö niin sanoo.


PS. Minä vuonna Roger Moore esiintyi ensimmäistä kertaa James Bondina tv-ruudulla? Lähetä vastauksesi osoitteeseen 007@intotalo.com. Ensimmäisenä oikean vastauksen lähettänyt saa palkinnoksi lipun uusimman Skyfall-elokuvan näytökseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s