Kun tavallinen ei enää riitä

Julkaistu Koti-Kajaanissa 9.3.2011

Hain juuri postista uunituoreen kirjauutuuden, Antti Apusen ja Jari Parantaisen kirjan Gurumarkkinointi. Kirja on tässä vierelläni, enkä malta olla selailematta sitä kesken kirjoittamisen. Yksi syy innostukseeni on kirjailijoiden hersyvä kieli ja käytäntöön pureutuvat esimerkit, mutta erityisesti minua kiinnostaa heidän lupauksensa auttaa suomalaisia insinöörejä nousemaan taviksista guruiksi.

Suomalaisten vahvuus on aina ollut tasavarma suorittaminen ja mattiheikkismäinen itsensä likoon laittaminen tiukan paikan tullen. Mutta kansainvälisessä kilpailussa ihan kiva ei riitä. Apunen ja Parantainen ovat sitä mieltä, että nokialainen insinöörisuorittaminen on tullut tiensä päähän. Pelkkä bittinikkarointi ei enää riitä, sillä ainoa missä voimme erottautua on asiantuntijaosaaminen ja se ei vaadi vikkeliä käsiä vaan suuta. Vaikka kaikki korkeakoulut lupaavat valmistavansa työelämän asiantuntijatehtäviin, ei minkään koulun käyminen tee sinusta todellista gurua. Sillä suurin loikka tavanomaisuudesta on julistautua asiantuntijaksi ja se tarkoittaa, että sinun täytyy todella tietää missä olet hyvä ja osata sanoa se.

Helmikuun alusta alkaen olen saanut valmentaa Tampereella viittätoista oman alansa osaajaa Intotalon toteuttamassa Tuotteistaja-valmennusohjelmassa. Ryhmä on malliesimerkki tulevaisuuden yrittäjistä. He kaikki omaavat jo laajan työkokemuksen ja hakevat valmennusohjelmastamme vauhtia oman osaamisensa tuotteistamiseen – jotta voisivat työllistää itsensä jatkossa yrittäjinä, freelancereina tai haluttuina oman alansa asiantuntijoina yrityksissä. Tulevaisuudessa yhä useampi aloittava yrittäjä tulee olemaan hektisestä uraputkesta suuryrityksissä uutta alkua ja merkityksellisempää työtä etsivä huippuosaaja.

Mutta moni työelämässä menestynyt osaaja törmääkin yrittäjänä uusiin haasteisiin. Yrittäjänä olet kuin Idols-laulaja jatkuvan pudotusuhan alla, ja tuomareina ovat sinun asiakkaasi. Kuten Apunen ja Parantainen kirjassaan toteavat: ”Menestys ei riipu siitä, miten hyvä todella olet. Pelin ratkaisee se, miten hyvin osaat kertoa, miten hyvä olet.”

Yrittäjiä valmentaessani olen huomannut, että pitkäänkin toimineille yrittäjille vaikein kysymys vastata on: ”Missä sinä olet hyvä?” Oman osaamisen äänen sanominen ja itsensä julistaminen paremmaksi saa kokeneenkin tyypin kiemurtelemaan sanoissaan. Sen missä olet parempi kuin muut, ei tarvitse olla erikoista. Riittää, että tunnistat vahvuutesi ja uskallat sanoa ne ääneen.

Apusen ja Parantaisen kirja antaa itseänsä kouluissa ja työelämässä kehittäneille osaajille mukavan potkun persuuksille omien vahvuuksien esiinkaivamiseen. Toivottavasti kirja löytää tiensä myös kainuulaisten osaajien yöpöydille. Me tarvitsemme Kainuussa juuri nyt guru-asennetta ympäripyöreiden tavoitteiden sijaan. Olen sitä mieltä, että kainuulainen osaamisemme jää tuttujen ja turvallisten asiakkaiden kanssa puuhastelun jalkoihin, emmekä oikeasti uskalla erottautua muista. Missä siis piilevät kainuulaiset gurut?

2 vastausta artikkeliin “Kun tavallinen ei enää riitä

 1. Siinäpä se haaste onkin suomalaiselle, ujohkolle luonteelle – avata suunsa kertoakseen missä on helvetin hyvä. Ja pelkän suun avaaminen ei ole kompastuskivi, vaan nimenomaan se oman osaamisen tiedostaminen.
  Asiansa tuntijoilla on lähestulkoon aina tiedossa oma esikuva tai kilpailija jota pitävät “kovempana” osaajana ja nöyrtyvät olemaan kehumatta itseään.
Oman osaamisen tiedostaminen ja sen lauseiksi ulkoistaminen on aivan ylivaikeaa hommaa. Mä tässä yrittäjätaipaleen aikana kelailen, että osaankohan mä oikein mitään. Välillä tuntuu, että hei mä olen vahva tässä asiassa. Ja kun asiaan perehtyy enemmän vaikka kansainvälisten tekijöiden töihin monellakin saralla niin iskee ihan hitonmoinen alemmuuskompleksi – eihän tässä nyt sitten oikein osatakkaan mittään.

  No tiedän ainakin yhden asian missä olen Ollis sua parempi. Itseasiassa väittäisin olevani mailman paras siinä. Arvaatko? No tietysti lukemaan mun omaa käsialaa.

  Tsemppiä Ollis sinne missä kulloinkin olet. Tämä maailma tarvitse sua ja sun kaltaisia tyyppejä! Meinasin juuri veturiksi verrata sua, mutta se ei nyt taida olla paras vertaus kun kaikilla junaa käyttävillä se ei herätä juuri nyt mitään myönteistä. No sanotaanko kuitenkin, että olet henkinen veturi, kiitos siitä

  Ollis, oot mun guru!

  -m

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s