Let It Be

Julkaistu Koti-Kajaanissa 14.12.2011

Maanantaina Helsingin Areenalla esiintyneen Paul McCartneyn ääni soi kirkkaana vielä 69-vuotiaanakin. Vaikka olen syntynyt kymmenen vuotta Beatlesin viimeisten yhteisten levytysten jälkeen, on yhtye aina ollut suosikkini. Yhtyeen jäsenistä John oli mielestäni ykkönen pitkään, mutta Paul on valloittanut minut konserteillaan. Vaikka hän on kiertänyt esiintymislavoja jo viisikymmentä vuotta, on hänellä edelleen iloinen pilke silmäkulmassaan.

The Beatlesin tarina on malliesimerkki luovan ryhmän yhteen hioutumisesta ja ideaenergian suuntaamisesta toisia ruokkivalla tavalla. Luovuusoppien lisäksi yhtye tarjoilee kappaleissaan vaikuttavia sanoituksia.

Kappaleista ehkä sykähdyttävin on Paul McCartneyn sävellys Let It Be. Kappale on kaikille tuttu, mutta lisäkaikua sanat saavat McCartneyn omista kokemuksista. Laulu on nimittäin ensimmäinen, jossa hän mainitsee oman äitinsä nimeltä. McCartney oli vain 14-vuotias kun hänen äitinsä menehtyi rintasyöpään. Tunteikkaiden sävelmien kehittäjä paljasti omat haavansa kuitenkin vasta tässä kappaleessa, jossa hän kuvaa kuinka hänen äitinsä ilmestyy vaikeuksien hetkellä hänen rinnalleen.

Arkipäivän huolet aiheutuvat useimmiten kolmesta asiasta: kiireestä, epäjärjestyksestä ja ulkoisesta paineesta. Erityisesti huolet kerääntyvät mieleesi, kun lupailet liikoja, oletat toisten ajatuksia tai yrität liikaa toisten odotusten täyttämiseksi. Näihin kaikkiin olen ainakin itse huomannut syyllistyväni ja aiheuttaneeni itselleni aivan turhia huolia. Asioilla on tapana järjestyä, kun päästät irti turhista huolista. Irti päästäminen on pirun hankalaa, mutta ohjeena kannattaa kuunnella McCartneyn äidin Maryn kuiskausta ja viisaita sanoja: Anna sen olla. Let it be.

Välillä on hyvä olla huolehtimatta ja antaa asioiden olla. Kun eteen tulee koko ajan uusia asioita, tulisi samalla pystyä luopumaan vanhoista. Jos keräät jatkuvasti vain lisää asioita taakaksesi, vauhti hidastuu varmasti. Vuoden vaihteessa onkin hyvä hetki pysähtyä ja miettiä: Mitä tämän vuoden jutuista otan mukaani ensi vuodelle? Mitä uutta luon ensi vuonna? Mitä jätän tähän vuoteen, annan olla enkä jatka enää ensi vuonna?

Näiden ajatusten myötä toivotan rauhallista Joulua ja rohkeutta uuden vuoden koitoksiin! Ja muistuttakoon vielä Beatlesin The End -kappaleen sanat tärkeimmistä asioista elämässä:

”And in the end
the love You take
is equal to the love
You make.”
Lennon/McCartney

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s