Kajaani – etätyöntekijän paratiisi

Julkaistu Koti-Kajaanissa 16.12.2020

Vuosi sitten joulukuun alussa kilahti sähköpostiini tieto, että olin ylittänyt 50. lentokonematkan rajan. Tänä vuonna ei ole maaliskuun jälkeen lentopisteitä kertynyt ja nykyisten Kajaanin lentoaikataulujen perusteella ne vanhatkin pisteet taitaa jäädä käyttämättä. Mutta jos kaikista niistä teamseista ja zoomeista, joihin olen tämän vuoden aikana osallistunut, olisi saanut bonuspisteitä lentojen tapaan niin saisin nyt nauttia ykkösluokan palvelusta. Tai sitähän tämä kulunut koronavuosi on oikeastaan ollutkin – etätyöskentelyä ensimmäisessä luokassa.

Kun aiemmin saatoin lähteä työreissulle maanantaina ja palata perjantaina, onkin työmatka muuttunut aamukahvipöydästä työhuoneeseen tietokoneen äärelle. Yöt olen saanut nukkua omassa sängyssä hotellien ja motellien sijaan. Lounas on ollut terveellistä kotiruokaa ja aamukahvikin on joka aamu mieleistä laatua. Ja mikä parasta, aikaa on jäänyt enemmän perheelle ja itsellekin. Etäpalavereiden keskellä kävelylenkki Kajaaninjoen maisemissa on virkistänyt ajatuksia ja sitten onkin voinut taas avata etäyhteyden jonnekin päin Suomea. Parhaana päivänä olen ollut palaverissa Ivalossa, Helsingissä, Oulussa ja Porvoossa. Ja palavereiden välissä vain muutaman minuutin tauko. Eipä olisi helikopterillakaan onnistunut tällainen sukkulointi, mutta etäyhteyksien avulla tämäkin onnistui kaikki Kajaanista käsin.

Vaikka koronan ketale ja sen aiheuttamat rajoitukset on vaikuttanut moneen yritystoimintaan lamaannuttavasti, on se myös vauhdittanut monia asioita. Kun etätyöstä on puhuttu kauniisti vuosikymmenien ajan, niin vasta nyt asenne etätyöhön ja verkon ylitse tapahtuviin kohtaamisiin on radikaalisti muuttunut. Monessa yrityksessä etätyökäytännöt tulevat jäämään pysyviksi.

Etätyön lisääntyessä Kajaanilla ja Kainuulla olisi mahtava mahdollisuus profiloitua etätyöntekijöiden paratiisina.  Täällä ei ole ruuhkia, palvelut pelaa mukavasti ja kotiovelta pääsee luontoon parissa minuutissa vaikka asuisit ihan ydinkeskustassa. Ja mikä etätyöntekijälle tärkeintä – nettiyhteydet toimivat ongelmitta. Vielä jos voisi luvata valokuituyhteyden jollain naurettavan edullisella hinnalla tänne kirjansa muuttavalle, niin tarjous olisi ylivertainen muihin paikkakuntiin verrattuna.

Markkinoinnissa kohderyhmän valinta on se ratkaisevin vaihe. Kajaanissa on jo tehty strateginen valinta tuoda naisnäkökulmaa elinvoimapolitiikkaan ja tässä kohderyhmässä onkin jo paljon potentiaalisia muuttajia, jotka voisivat tehdä työnsä etänä. Naisnäkökulman rinnalle kun otetaan vielä mamil-näkökulma markkinointiin niin etätyöviesti tavoittaa juuri potentiaalisimmat muuttajatyypit. Mamil eli ”middle aged man in lycras” -kohderyhmä on nimittäin juurikin asiantuntija- ja tietotyötä tekevää ja erilaisista liikuntamahdollisuuksista kiinnostunutta porukkaa. Toivotetaan kaikki uudet etätyöntekijät Kajaaniin ja Kainuuseen. Nyt joulun aikaan läheisten vieraillessa kotiseudullaan tai etäjoulua vietettäessä on hyvä kysäistä poismuuttaneilta ystäviltä ja sukulaisilta: ”Oletkos ajatellut, että Kajaani on oikea etätyöntekijän paratiisi?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s