Onko akkusi latauksessa?

Julkaistu Koti-Kajaanissa 18.12.2019

Mikä on työssä, liiketoiminnassa, johtamisessa, myynnissä, asiakaspalvelussa ja myös kodin arjessa tärkeintä onnistumisen näkökulmasta? Se ei ole raha, ideat eikä osaaminen vaan yksinkertaisesti energia. Olipa kyseessä suurten päätösten tekeminen tai jonkin todella pienen asian hoitaminen, niin tarvitset siihen energiaa.

Vuodenvaihde on tavoitteiden asettamisen ja lupausten antamisen aikaa. Isojen tavoitteiden sijaan kannustan kuitenkin pohtimaan, mitkä voisivat olla sinulle niitä pieniä tekoja, joilla saat ladattua itseesi enemmän tekemisen ja toimeenpanon virtaa? Millaisella energialla haluat lähteä liikkeelle uuteen vuoteen? Ja onko akkusi jo latauksessa?

Meillä kaikilla on aivan mahtavia ideoita. Ja sinä, minä ja ihan joka ikinen meistä osaa asettaa huikean suuria ja innostavia tavoitteita. Lopputuloksen kannalta ratkaisevaa ei ole millaisia ideoita keksit tai kuinka suuria tavoitteesi ovat. Ratkaisevaa on toimeenpanokyky ja se edellyttää, että sinulla on virtaa ja voimia panna asioita toimeksi.

Millä tavalla sitten omiin akkuihin saa ladattua enemmän virtaa? Neljä energian lajia, joista saamme virtaa tekemiseen ovat fyysinen energia, sosiaalinen energia, ajatteluenergia ja merkitysenergia. Fyysisen energian lähteitä ovat yksinkertaisesti liikunta, ravinto ja lepo. Ja näistä lepo ja etenkin yöuni on kaikista tärkein. Jos haluat nostaa akkujesi latausta niin se onnistuu nopeimmin huolehtimalla paremmista yöunista.

Sosiaalinen energia syntyy vuorovaikutuksesta, innostavista keskusteluista, yhdessäolosta ja rakkaudesta. Mikä olisi sellainen pieni ele tai teko, jolla voisit ruokkia omaa sosiaalista energiaasi? Missä ryhmissä ja tilanteissa sinä saat ammennettua itseesi positiivista virtaa ja iloa? Sosiaalista energiaa saat etenkin läheisten kanssa vietetystä yhteisestä ajasta. Joulun pyhät ovatkin parasta aikaa ladata sosiaalista energiaa.

Entä mitkä ovat sinulle keinoja tankata itseesi ajatteluenergiaa? Ajatteluenergian kasvattamiseen minulle parhaimpia työkaluja ovat kirjat. Kirjat virittävät aivoja uudelle tasolle ja saavat mielikuvituksen liikkeelle. Ja tutkitusti kirjat energisoivat enemmän kuin tv:n katselu tai kännykän näpyttely. Joten jos haluat vaikuttaa ystäviesi ajatteluenergiaan positiivisesti niin kääri lahjapaperiin lukemista.

Ja sitten neljäs energian laji: merkitys. Joulun aika, pitkät vapaat ja jouluruokien sulattelu pitkällä kävelylenkillä tarjoavat hyviä hetkiä pohtia sitä, mikä sinulle on tärkeintä? Mikä on se merkitys, minkä eteen olet valmis uhraamaan aikaasi ja energiaasi? Mikä sinua innostaa? Jos löydät ja tunnistat ne asiat, jotka sinulle antavat merkitystä omaan työhösi ja siihen mitä teet – pidä ne tiukasti mielessäsi. Ne antavat yllättävän paljon voimaa tiukoissa paikoissa ja auttavat sinua yli uuden vuoden haasteiden.

Lataa siis akkuihisi virtaa uudelle vuodelle. Lataa itseäsi liikkumalla, lepäämällä, keskustelemalla, halaamalla, lukemalla ja pohtimalla. Mutta älä lataa itseäsi liikaa. Ihan kuin kännykän akuille, niin omillekaan akuille ei tee hyvää olla koko ajan latauksessa.

Akulle on parasta se, että sitä kulutetaan ja ladataan säännöllisesti. Joten kun akuissasi on virtaa riittävästi – pistä toimeksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s