Mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan?

Julkaistu Koti-Kajaanissa 13.2.2019

 

Sain viime viikolla työskennellä kolme päivää suomalaista työelämää kehittävien organisaatioiden asiantuntijoiden kanssa. Tärkeimpänä teemanamme oli yhteistyö eri organisaatioiden kesken, mutta isona kysymyksenä oli erityisesti se, millaista työ tulee tulevaisuudessa olemaan ja millaista osaamista se vaatii?

Tilaisuudessa alustajina toimineiden työelämän ja tulevaisuuden tutkijoiden yhteinen viesti oli, että teknologiset muutokset tulevat tuomaan eteemme uusia ratkaisuja entistä nopeammin. Samalla maapallon väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat tulevat koskettamaan meitä kaikkia. Kiihtyvän muutoksen keskellä merkityksellisyyden ja yhteyden luominen toistemme kanssa korostuvat.

Vaikka käytössämme on älypuhelimien ja padien kautta enemmän tietoa kuin koskaan ja yhteyden ottaminen vaatii vain muutaman klikkauksen, on nykyteknologiaan uppoutumisessa myös vaarana erakoitua ja unohtaa aidot kohtaamiset toistemme kanssa. Tulevaisuuden työelämän kannalta teknologisia ja matemaattisluonnontieteellisiä taitoja tärkeämpää ovatkin inhimilliset taidot, kuten aito uteliaisuus, kuunteleminen ja empatia. Tai kuten tanskalainen tulevaisuuden tutkija Rolf Jensen jo 20 vuotta sitten sanoi: ”kuka minä olen” -taidot.

Tulevaisuudessa työelämä vaatii teknologian ymmärrystä ja kansainvälistyminen kielitaitoa, mutta näissä molemmissa olennaista on aito uteliaisuus. Uteliaisuus uusia sovelluksia, koodaamista ja jatkuvasti kehittyviä laitteita kohtaan on tärkeää, mutta lisäksi on oltava utelias eri kieliä ja kulttuureja kohtaan ymmärtääksemme toisiamme yhä paremmin ja luodaksemme uusia luovia yhteyksiä ihmisten välille.

Työn tekemisen muodoissa perinteinen työnantaja-työntekijä -jaottelu tulee muuttumaan enemmän kohti asiakas ja myyjä -asetelmaa. Jo nyt maailmalla on esimerkkejä itseohjautuvista organisaatioista, joissa ei ole johtajia eikä perinteistä hierarkiaa. Suomessa erilaisten kevytyrittäjyyspalveluiden kasvu on myös merkki siitä, että yhä useampi osaaja haluaa myydä työaikaansa eri toimeksiantajille yhden työnantajan sijaan. Tämä tarkoittaa, että myynti ja yrittäjyysosaaminen ovat tulevaisuudessa yhä useammalta vaadittavia taitoja – on osattava kertoa ”kuka minä olen”.

Juuri tarinoiden kertomisen kyky on se, mikä erottaa ihmiset muista eläimistä. Tai kuten Yuval Noah Harari kirjassaan Sapiens sen muotoilee: Juoruilu on se, mikä on mahdollistanut ihmisten kehittymisen siihen mitä olemme. Aidot inhimilliset taidot ovat tärkeimpiä tulevaisuuden työelämätaitoja.

Jotta olisit valmiina tulevaisuuteen: Kerro tarinoita. Ole utelias, tutki omia ajatuksiasi ja kysy paljon Miksi -kysymyksiä. Yksinkertaisesti siis ota käyttöösi viisivuotiaan mieli ja asenne oppimiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s