Ajatusten kevätsiivous

Julkaistu Koti-Kajaanissa 24.4.2019

Kevät on kasvun ja uudistumisen aikaa.

Harmaan keskelle alkaa vähitellen ilmestyä kevään vehreitä värejä. Solisevat purot vievät mukanaan vanhan lumen ja paljastavat kasvualustan uudelle. Lämmön ja valon vaikutuksen huomaa myös omassa vireystilassa ja ajatuksissa. Katse on kohti kesää ja välillä ajatukset hyrräävät kierroksilla kuin horroksesta heränneet kärpäset ikkunassa.

Kevät voimaannuttaa. Se luo toivon tulevasta ja ensimmäiset lämpimät päivät tuovat jo heti mieleen kesän helteet. Kaikessa tekemisessä on ensi hetken huumaa. Ensimmäinen jäätelö, ensimmäinen grillimakkara, ensimmäinen pyörälenkki. Kevätkuteita ja tavaroita varastosta esiin kaivaessa on myös hyvä hetki kevätsiivoukselle. Turhat roinat löytää tiensä kierrätykseen ja roskakoriin.

Aivan kuin luonnossa, myös työssä ja arjessa uudet asiat tarvitsevat tilaa kasvaakseen. Säännöllinen keväthuolto olisi hyvä suorittaa kerran vuodessa myös oman arjen, töiden ja ajatusten osalta. Vielä on kuluvaa vuotta jäljellä, jotta muutokset voi nähdä jo vuoden loppuun mennessä. Mitä sinä olisit valmis heittämään pois? Minkä asioiden tai ajatusten voisit antaa mennä virran mukana? Entä mikä olisi sellainen asia, jota voisit kokeilla ensimmäistä kertaa?

Yritysvalmentajana saan tehdä töitä eri alojen yrittäjien, esimiesten ja ammattilaisten kanssa. Hyvin usein heidän tavoitteenaan on kasvaa, kehittyä ja uudistua, mutta muutos tuntuu hankalalta. Vaikka kaikki edellytykset olisivat kohdillaan ei homma vaan lähde käyntiin. Suurin jarru onkin omassa ajattelussa. Tai itse asiassa siinä, että mieli on niin täynnä asioita, että millekään uudelle ei oikein ole tilaa.

Hyvä tapa uudistaa omaa ajattelua on kysyä sellaisia kysymyksiä, joita et ole aiemmin kysynyt. Ja keskustella sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa et ole aiemmin tavannut. Hyviä kysymyksiä pohdittavaksi oman työn kuin arkielämän näkökulmasta ovat mm. 1) Mitkä oletukset ohjaavat toimintaani? 2) Miten minulle tärkeät asiat ja ihmiset näkyvät kalenterissani? 3) Mistä minun tulisi luopua, jotta saisin tilaa uudelle? 4) Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos kokeilen jotain uutta?

Raivaa uusille ajatuksille tilaa ja vapauta mieli harmaudesta. Kurkota kohti uutta ja nauti kevään kirkkaudesta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s