Yrittäjyys ei ole elinkautistuomio

Julkaistu Koti-Kajaanissa 1.11.2017

En ole enää moneen vuoteen pysynyt kärryillä siitä, kuinka monta aloittavaa yrittäjää olen saanut tavata valmennuksissani. Lukumäärä on kuitenkin useita satoja. Mutta ainakin kolminkertainen määrä valmennuksiini osallistuneista ei ole perustanut yritystä ollenkaan.

Jokainen uusi yritys on aina hatun noston arvoinen suoritus. Yrityksen perustaminen on kuin astuisi heikoille jäille. Vaikka kuinka olisit varmistanut kaikki asiat, et koskaan voi olla täysin varma tulevasta. Ja useimmiten ne pitkään hierotut suunnitelmat eivät pidä ollenkaan paikkaansa. Mutta päätös, jota arvostan jopa yrityksen perustamista enemmän, on päätös olla perustamatta yritystä ollenkaan. Se on kova päätös, sillä siinä haudataan samalla unelmat ja hylätään mahdollisuudet onnistua. Mutta jos se perustuu todelliseen harkintaan ja tehtyihin tunnusteluihin markkinoilla, on se varmasti oikea päätös.

Aloittavien yrittäjien koulutuksissa toistuva kysymys on: ”Entä jos toiminta ei kannatakaan?” Tähän yksinkertainen neuvoni on, että jos homma ei kannata, niin yritystoiminnan voi aina lopettaa. Yrittäjyys ei ole mikään elinkautistuomio. Yrittäjyys on vain yksi tapa hankkia elantosi. Joten yrittäjyys voi olla vain yksi etappi työuralla tai yritystoiminnan rinnalle voi hyvin tehdä muitakin töitä, jos näyttää siltä, ettei homma lähde liikkeelle suunnitellusti.

Ainoa asia mikä erottaa yritystoiminnan palkkatyöstä on se, että yrittäjänä olet itse vastuussa työstäsi ja palkastasi. Ja jos sinulla on työntekijöitä, niin olet vastuussa heidän työstään ja palkastaan. Yrittäjänä ei ole ketään kenelle voisi vierittää vastuun, jos itseä ei huvita tai jos homma ei toimi niin kuin pitäisi. Siksi ymmärrän jokaista, joka päättää olla perustamatta oman yrityksen tai jonkin aikaa yrittäjän arkea maistettuaan siirtyy takaisin työelämään. Kukaan ei ryhdy yrittäjäksi sen takia, että saisi tehdä älyttömästi töitä ja olla silti köyhä. Jos homma alkaa näyttää siltä, niin kannattaa tehdä jotain muuta.

Yleisimmät yritystoiminnan kompastuskivet ovat huono tuote, väärät asiakkaat, halvat hinnat ja yksin yrittäminen. Onneksi nämä kaikki on korjattavissa, jos vain on halu ja into yrittää. Innostuksen ylläpitäminen ei vaan ole helppoa etenkin, jos yrittäjä on yksin. Koska me muut ympärillä emme voi pyörittää yritystä toisen puolesta jää meille tärkeä kannustajan rooli. Yksinkertaisesti se onnistuu puhumalla yrityksistä hyvää eteenpäin, ostamalla heidän tuotteitaan ja käyttämällä heidän palveluitaan.

Vaikka yrittäjyys on iso päätös, ei se siis ole elinkautinen. Jotta uusia tekijöitä uskaltautuisi ”heikoille jäille” ja jotta ne kaikki tolkuttoman hyvät yritykset ja tuotteet pääsisivät kasvamaan oikeisiin mittoihinsa, pitää huolehtia, ettei se ainakaan tyssää yrittämisen puutteeseen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s