Nehän on vaan meidän yhteisiä asioita

Julkaistu Koti-Kajaanissa 29.3.2017

Parin viikon kuluttua tiedämme jo, ketkä ovat päättämässä oman kuntamme asioista seuraavat neljä vuotta. Reipas sata vuotta sitten kuntavaalien äänioikeus perustui maksettuihin veroihin. Mitä enemmän maksoit veroja, sitä enemmän sait käyttää ääniä. Silloin valtuuston kokoonpanon pystyi ennustamaan veroluettelosta, mutta nykyään valtuusto on meidän äänestäjien itsemme näköinen. Vaalimakkaraa, keskustelutilaisuuksia, vaalikoneita ja some-mainoksia on vielä tarjolla, jos et ole omaa ehdokastasi löytänyt. Ja jos et ole vielä valinnut omaa ehdokastasi, niin älä nyt ainakaan sen takia jätä äänestämättä.

Kunnallisvaaleissa sillä yhdellä äänellä on ehkä jopa suurempi vaikutus kuin muissa vaaleissa. Moni valtuustopaikka ratkeaa parin äänen erolla ja kunnallisvaaleissa valtuustopaikan ulkopuolellekin jäänyt ehdokas voi päästä jäseneksi lautakuntiin. Näiden valtuustoon ja lautakuntiin valittujen eri puolueiden edustajien tekemät päätökset koskettavat sinua ja meitä kaikkia kaupunkilaisia arjessa paljon enemmän kuin valtakunnan tason suuret lakilinjaukset. Jos mietit, että äänestäminen ei kannata kun ”ne on vaan kuntavaalit” niin ihan samalla tavalla voisi sanoa, että nehän on vaan meidän yhteisiä asioita, joista valtuutetut päättävät.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja kunnallispolitiikka on pienten arkisten päätösten tekemistä. Se on vähän kuin kodin askareista huolehtimista. Pääosin se on leppoisaa arkea, mutta aina välillä kaikkien pitää hoitaa ikäviäkin asioita. Ja kuten kotitöissä niin kunnallisessa päätöksenteossa asioista yhdessä sopiminen helpottaa hankalien hommien tekemistä. Kuntapäättäjät on kuin perhe kotoa keittiön pöydän ääressä. Jokaisella on mielipiteensä, mutta yhdessä keskustellen löydetään ne linjat, joiden mukaan toimitaan. Vaikka kuinka harmittaisi, niin kunnallisessa päätöksessä ei voi heittäytyä oppositioon.Siksi tärkein kriteeri valtuutetulle tulisi olla kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Tämän kevään ehdokaslistoilla on ilo ollut nähdä paljon uusia kasvoja. Se on mielestäni merkki siitä, että yhteiset asiat kiinnostavat. Ehdokkaiden joukosta löydät varmasti itsellesi tutun tai luottamuksesi arvoisen henkilön. Kun pohdit omaa ehdokastasi, niin kiinnitä huomiota ehdokkaiden tapaan kohdata toiset ihmiset. Omat ajatukset pitää uskaltaa sanoa ääneen ja suoraan, mutta samalla energian pitäisi suuntautua oman näkökannan puolustelun sijaan toimivimman ratkaisun löytämiseen. Yhden asian puolesta taistelu ei paikallisessa päätöksenteossa tahdo toimia. Itse olen aina puolueen sijaan ennemmin äänestänyt sellaista henkilöä, jonka tiedän pystyvän tekemään päätöksiä yhdessä toisten kanssa. Yhteisten asioiden hoitamisessa yhteistyökyky ratkaisee.

Minä olen jo päättänyt ketä äänestän – oletko sinä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s