Yrittäjäksi Kainuussa?

Julkaistu Koti-Kajaanissa 16.11.2016

Tällä viikolla kierrämme TE-toimiston ja Kainuun Edun edustajien kanssa Suomussalmella, Kuhmossa, Sotkamossa ja Kajaanissa avoimissa yleisötilaisuuksissa kertomassa yrittäjyyden mahdollisuuksista Kainuussa. Sillä sitä yrittäminen on: Mahdollisuuksiin tarttumista. Yrittäjä näkee jotain, mitä muut eivät näe. Kainuussakin tekemisen paikkoja on tarjolla niin uusille yrityksille kuin jatkajaa etsivissä toimivissa yrityksissä. Mihin mahdollisuuksiin sinä tarttuisit? Minkä tekemisestä joku asiakas olisi halukas maksamaan?

Kainuussa on toista tuhatta yritystä ja kyllä niiden joukkoon mahtuu enemmänkin tekijöitä. Eikä yrittäminen Kainuussa ole sen kummempaa kuin muuallakaan. Itse olen kokenut, että Kainuussa yrittäminen on jopa helpompaa kuin muualla Suomessa. Tekeminen ratkaisee.

Jos yrittäjyys on mielessäsi, niin tässä vielä viisi vinkkiä alkuun:
1. Mitä tahansa teet, jos mietit sitä asiakkaiden näkökulmasta, et voi mennä hirveästi metsään. Vaikka oma idea kuulostaa aina parhaalta, kysy ensin asiakkailta ennen kuin lähdet tekemään isoja päätöksiä.
2. Sinun ei tarvitse heti perustaa omaa yritystä vaan voit toteuttaa ensimmäiset kokeilut vaikkapa jonkin kainuulaisen työosuuskunnan kautta tai kevytyrittäjänä. Opiskelijana voit hyödyntää opiskelijayritystä ponnahduslautana liiketoimintaan. Pääasia, että testaat omaa ideaasi ensin käytännössä.
3. Kun alat pohtimaan oman yrityksen perustamista, älä pyörittele ajatusta yksiksesi vaan juttele siitä kotona. Yleisin syy yrityksen alkuvaiheen epäonnistumiseen ei ole rahoituksen puute vaan se, että lähipiirin tuki puuttuu. Kerro siis yrittäjyysideastasi puolisolle, vanhemmille, läheisille ja parhaille ystävillesi.
4. Yrittäjyyden ero palkkatyöhön on se, että yrittäjänä vastaat itse omasta palkastasi. Siksi sinun tulee asettaa itsellesi selkeä tavoite: miten paljon haluat ansaita yrittäjänä? Aseta itsellesi kaksi tavoitesummaa. Ensin summa, mikä sinun tulee saada yrityksestä, jotta pärjäät. Ja toiseksi summa, jonka kilahtaminen kuukausittain tilillesi saisi sinut tuntemaan onnistuneesi yrittäjänä. Kun kerrot nuo summat kahdella, se on tulos, joka yrityksesi tulisi joka kuukausi tuottaa.
5. Laadi alkuun yksinkertainen liiketoiminnan kuvaus: Ketkä ovat maksavia asiakkaita? Mitä heille myyt? Mihin hintaan möisit? Ja miten voisit tuottaa ratkaisusi asiakkaalle helpoimmin? Näiden vastausten avulla saat jo laskettua, kuinka monelle asiakkaalle sinun pitäisi myydä, jotta pääset tavoitetulokseesi. Jos näiden laskelmien jälkeen tuntuu, että homma voisi toimia, olet valmis ottamaan seuraavan askeleen!

Ja kuudentena vinkkinä: Ota rohkeasti yhteyttä Kainuussa toimiviin yritysten kehittäjiin. Kainuussa on helppo ottaa yhteyttä eri toimijoihin ja yksin et varmasti jää ideasi kanssa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s