Tapahtumien kaupunki

Julkaistu Koti-Kajaanissa 24.8.2016

Erään kuulemani tarinan mukaan Kajaani-nimi olisi peräisin venäläisten alueelle antamasta nimestä ”okajannaja zemlja”. Se tarkoittaa kirottua maata tai vaikeapääsyistä paikkaa. Karttaa katsomalla nimen alkuperän voi kyllä allekirjoittaa, sillä kyllä taival tännepäin on edelleen hankala. Tänne tullaan tarkoituksella eikä vahingossa. Siksi onkin kesän aikana ollut hienoa nähdä, että Kajaanissa ja ympäristössä järjestetyt tapahtumat ovat saaneet ihmiset liikkeelle.

En tiedä olenko ainoa, mutta jotenkin tänä kesänä tuntui, että kaupunki heräsi aivan uudella tavalla eloon. Oli mustangeja, Välikadun valtausta, Markkinakatua, regattaa ja toritapahtumia. Etenkin kolme tapahtumaa oli sellaisia, että niiden haluaisin nähdä toistuvan, elävän ja kasvavan Kajaanin kaupungin kärkijutuiksi.

Kajaaninjoen ympäristöön levittäytynyt Linnanvirta-tapahtuma on sisällöltään niin rikas ja oivaltava, että siinä olisi ainesta valtakunnalliseksi tai jopa kansainväliseksi tapahtumaksi. Jotenkin aistin tuossa tapahtumassa ”kamarimusiikin henkeä” tekemisessä ja iloittelevassa ohjelmassa.

Ja Kajaanin Linnan räjäytys vasta upea tapahtuma olikin. Linnan voisi räjäyttää vuoden aikana pariinkin otteeseen, aina kesäisin Kotiseutupäivien tyylisesti historiallisena näytöksenä, jossa voisi vielä olla tarjolla ajanhenkeen sopivaa ruokatarjoilua. Ja toisen kerran rauniolinnan räjäytyksen voisi tehdä uuden vuoden aattona järjestämällä kaupungin ilotulituksen rauniolta käsin.

Mutta ehkä huimin ja ilakoivin näkemäni tapahtuma oli osallistujat ja ohikulkijat tanssiin villinnyt P*lluralli-esitys. Ensimmäisen kerran autoletkan nähdessäni jäin suu ammollani ällistelemään tapahtumaa, toisella kerralla ajoin jättimäisten karvanoppien ohitse ihmetellen ja kolmannella kerralla nähdessäni kadut valtaavan tanssivan yleisön halusin itsekin päästä mukaan.

Kun historiassa olemme Kajaanissa hävenneet ja yrittäneet peitellä syrjäistä sijaintiamme, hajalle pommitettua linnaa ja illat pilistä ajelevaa nuorisoa, niin entäpä jos tehtäisiinkin niistä juttuja joista Kajaani oikeas tunnetaan? Ympäripyöreiden ja tylsien sloganien sijaan Kajaani voisi olla jotain ihan muuta. Paikka, jonne pitää tosissaan haluta tulla ja jossa tapahtuu sellaista, mitä ei muualla voi kokea. Nimensä mukaisesti tapahtumilla (positiivisesti) kirottu maa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s