Jahdataanko timattia vai topaaseja?

Julkaistu Koti-Kajaanissa 8.6.2016

Kahdeksan vuotta sitten aiheutin kommentillani hämmennystä kun vastasin Helsingissä pidetyssä seminaarissa esitettyyn kysymykseen Kajaanin paperitehtaan lopetuspäätöksestä, että se oli mielestäni hyvä juttu. Perusteluni oli silloin ja on edelleenkin, että tehtaan lopettaminen pakottaisi synnyttämään tilalle uutta ja kestävää yritystoimintaa.

Ja kyllähän entisistä paperitehtaan työntekijöistä onkin löytynyt kasvunälkäisiä yrittäjiä ja tehtaan tiloihin on löytynyt uutta toimintaa. Viimeisimmäksi oli hienoa nähdä vanhojen tehdashallien muuttuvan supersankarielokuvan kuvausmiljööksi.

Nyt kun keskusteluissa on Terrafamen kaivoksen alasajo, niin vaikka se niin surulliselta tuntuukin, tekee mieleni sanoa, että se on hyvä juttu. Jospa se ohjaisi vihdoin panokset paikallisten yritysten kehittämiseen ja kasvattamiseen suurhankkeiden metsästämisen sijaan. Pahoin vaan pelkään, että Talvivaaran tilalle jäädään odottamaan taas jotain uutta pelastajaa.

Hesarin Uutisraportti-satiiriohjelman Tuomas Peltomäki osui pisteliäästi kommentoidessaan, että Kainuu on kuin Suomen Afrikka. Alue, joka täytyy aina muiden pelastaa. Ja niinhän onkin tähän asti käynyt. Kun epäonni on kohdannut Kainuuta, jostain on ilmestynyt pelastaja, jonka ansiosta olemme voineet huokaista helpotuksesta. Pitkään pelastajamme maailman myllerryksissä oli Kekkonen, sitten Pekka Perä ja nyt uusi jättitehdas. Aina on jonkun uuden ”Afrikan tähden” jahtaaminen käynnissä.

Pari viikkoa sitten matkustin junalla etelään ja laskeskelin Iisalmen asemalla junavaunuihin lastattuja Ponssen motoja. Viisitoista motoa oli lähdössä maailmalle, reilun neljän miljoonan euron tulovirta Vieremälle. Iisalmen seudun virkeän elinkeinoelämän taustalta ei löydy yhtään ulkopuolista pelastajaa vaan se on syntynyt paikallisten yrittäjien toimeliaisuudesta.

Kainuussa on 354 yritystä, jotka työllistävät 5-20 henkilöä. Ne eivät ole suuryrityksiä, mutta ovat jo vakiinnuttaneet oman paikkansa ja liiketoiminta pyörii niin, että se elättää jo muitakin kuin yrittäjän itsensä. Ja näistä jokaisessa voi olla uuden menestystarinan alku.

Entä jos samalla kun Terrafamen altaisiin upotetaan satoja miljoonia, niin samalla annettaisiin kolme ja puoli miljoonaa euroa kainulaisille yrityksille uuden työntekijän palkkaamiseen? Tuolla rahalla 350 yritykselle voisi antaa suoraa tukea 10 000 euroa, jolla kattaa alasta riippuen kahdesta viiteen kuukauden palkkakulut. Uskallanpa väittää, että tuolla rahalla saataisiin taloudellisesti pysyvämpiä vaikutuksia aikaan kuin kaivoksen tekohengityksellä.

Kasvu syntyy pienistä teoista nopeammin kuin suurista haaveista. Riittäisikö meille yhden Afrikan tähden sijaan muutama topaasi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s