Mikä on sinun tarinasi Oulujärvestä?

Julkaistu Koti-Kajaanissa 24.6.2015

”Oletko sinä opiskellut historiaa yliopistossa?” kysyi höyrylaivaristeilylle osallistunut nainen kun innoissani kerroin tarinoita Oulujärvestä. ”En. Nämä tarinat vaan ovat tarttuneet muistiini kun ne on niin kiinnostavia”, vastasin.  Oulujärven myrskyt, maisemat ja tarinat ovat kiinnostaneet minua jo pikku pojasta, mutta höyrylaivan kipparina jo muutaman kesän ajan järvellä risteillessä kiinnostus on entisestään kasvanut.

Oulujärvi on oikea tarinoiden aarreaitta. Oulujärvi-tietoutta olen ahminut etenkin Heikkisen Reijon kirjoista, mutta erityisesti mieleen ovat jääneet ne tarinat, joita olen saanut kuulla niin laivaristeilyjen matkustajilta kuin rantamien asukkailta.

Oulujärven suuret selät ovat tarjonneet inspiraation niin Eino Leinolle kuin aika monelle ensisuudelmallekin. Eikä näiden tarinoiden kertominen vaadi erityistä historiantietämystä.

Jos kaikki vain kertoisimme eteenpäin niitä tarinoita, joita suuresta järvestämme muistamme, niin se olisi parasta matkailumarkkinointia alueelle. Tervaa, puuta, merirosvoja, maanjäristyksiä, sotia ja jokunen kirjallinen merkkiteos – siinäpä näin aluksi tarinoiden aiheita Oulujärvestä. Ja jos ei muuta, niin kalatarinoitahan aina riittää.

Kesäaikaan järvi on monen iloisen ja onnellisen tarinan alku, mutta silkinpehmeä tyyni järvi on myös aiheuttanut surua monelle. Murheelliset tarinat muistuttakoon kaikkia kesän aikana rannoilla ilakoivia veden vaaroista ja siitä, että turvallisuus ja huolellisuus ovat avainasioita vesillä liikkuessa. Järvi osaa olla myös julma.

Viime kesänä kirjoitin Oulujärven alueen matkailusta ja sen kaipaamista käyntikohteista. Taisinpa mainita, että näillä rantamilla on totuttu hieman hitaampaan kehityksen rytmiin, mutta kyllähän näköjään vuodessakin tapahtuu paljon asioita. Paltaniemen uusi ranta ja venesatama on avattu ja Ärjänsaareenkin rakentui uusi laituri.  Missä muualla Suomessa tai lähimaillakaan voit vaikka kävellä lentokentältä uimarannalle ja lähteä suoraan risteilemään suurelle järvelle?

Toivottavasti löydät kesän aikana tiesi Oulujärven rantamille tai Oulujärvelle nauttimaan kesästä ja synnyttämään uusia tarinoita eteenpäin kerrottavaksi. Ja jos sinulla on joku muisto tai tarina Oulujärvestä – kerro se jollekin, joka ei ole tästä Suomi-neidon navasta kuullutkaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s