Tilinpäätöksen aika

Julkaistu Koti-Kajaanissa 30.12.2014

Tuttavani kertoi, että hänellä on tapana kutsua kaksi parasta ystäväänsä aina uutena vuotena luokseen saunomaan. Saunan lauteilla he käyvät keskenään kuluneen vuoden onnistumiset ja opetukset läpi ja sanovat toisilleen ääneen tulevan vuoden tavoitteensa. Vähän niin kuin jokainen yritys tekee tilinpäätöksen ja kutsuu tilintarkastajat paikalle. Tällainen oman vuoden tilinpäätös ei olisi huono rutiini meille muillekaan.

Yrityksen kirjanpidon perusteissa yksinkertaisin oivallus minulle oli aikanaan, että yrityksen tuloslaskelma on roskakori ja tase on kottikärry. Tuloslaskelma kertoo sen, mitä kuluneella tilikaudella on tapahtunut ja mitä jäi viivan alle tulokseksi. Tilikauden päätyttyä kaikki tuloslaskelmalle kertyneet tulot ja menot tyhjennetään kuin täysi roskakori ja uusi tilikausi aloitetaan tyhjästä. Sillä mitä tapahtui toissa vuonna ei ole merkitystä viime vuoteen, eikä juuri päättyneen kauden tuloksella ole vaikutusta alkavaan. Uusi kausi ja uusi vuosi alkaa aina tyhjästä.

Tase on puolestaan kottikärry, jonka mukana kulkevat kaikki aiempien tilikausien investoinnit ja kerryttämäsi pääoma sekä ottamasi velat. Yrityksellä taseessa tärkeintä on, että oma pääoma ei pääse vajumaan negatiiviseksi. Samaa kannattaisi meidän kaikkien tarkkailla tehdessämme tilinpäätöstä kuluneesta vuodesta. Oletko pitänyt oman pääomasi positiivisena?

Millainen siis olisi tilinpäätöksesi kuluneesta vuodesta? Toki voit mitata sitä euroilla, mutta ehkä parempi mittari löytyy siitä miltä sinusta tuntuu ja mitä olet kokenut. Vuoden tulosta voit mitata vaikka innostuksella, uusilla yhteyksillä, onnellisuudella, rakkaudella tai omalla jaksamisella. Kuinka paljon hyvää olet vuoden aikana kerryttänyt ja kuinka paljon kuluttanut? Ja mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka ovat jääneet kaiken tekemisen jälkeen vuoden tulokseksi?

Jos kuluneen vuoden tulos on positiivinen, niin mitä olet tehnyt oikein ja mitä kannattaa jatkaa, jotta tulos olisi plussalla tulevanakin vuonna? Jos vuotesi on ollut mollivoittoinen – mitä voit itse tehdä toisin suunnan korjaamiseksi? Mitä pitää tehdä enemmän ja mitkä asiat pitää lopettaa tai jättää vähemmälle?

Olemme jokainen kerryttäneet henkilökohtaista tasettamme edellisten vuosien tuloksilla sekä kokemusten kautta kasvaneella pääomalla. Säilytä huolella ne muistot, jotka antavat sinulle voimia tiukkoina hetkinä. Jos jokin asia on kottikärryssäsi turhana painolastina, kannattaa harkita sen nollaamista kertapoistona nyt tilinpäätösvaiheessa. Se saattaa hieman kirpaista, mutta helpottaa huomattavasti tuleviin mahdollisuuksiin tarttumista.

Tappiokierteen keskellä yrityksissä yrittäjän itse on usein vaikeinta kohdata tosiasioita. Siinä tilintarkastajien rooli on tärkeä auttaa näkemään tilanne rehellisesti. Ketkä kutsut kanssasi samoille saunan lauteille? Kenelle uskallat kertoa omista ajatuksistasi ilman ivailun pelkoa, mutta samalla keneltä olet valmis ottamaan vastaan suoraa ja rehellistä palautetta?

Ja sitten se tärkein eli uuden vuoden tavoitteet. Aseta itsellesi tavoite tai ainakin suunta, mitä kohti lähdet ensimmäisestä päivästä alkaen kulkemaan. Ja sano se ääneen.

Ollis Leppänen

Kirjoittaja on kainulainen yrittäjä ja yrittäjien valmentaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s