Tarinat antavat luottoa yrittämiseen

Julkaistu Koti-Kajaanissa 17.9.2014

Yrittäjänä inspiroivimpia kirjoja, lehtiartikkeleita ja haastatteluja ovat toisten yrittäjien tarinat. Erityisesti minua kiinnostaa, mistä kunkin yrittäjän ura on saanut alkunsa. Ikean Ingvar Kampradilla yrittäjäura alkoi kuulakärkikyniä myymällä, Luciano Benetton möi siskonsa tekemiä värikkäitä villapaitoja ovelta ovelle ja Satu Tiivolan ensimmäinen yritys oli rintaliivikauppa. Vaikka Tiivolan yrittäjyyteen lähtölaukauksena olikin miehen veikkausvoitto, ei kukaan heistä ole saanut menestystään ilman työtä ja vastoinkäymisiä. Yhteensattumat, sinnikäs usko omaan tekemiseen ja asiakkaiden kuuntelu herkällä korvalla ovat ohjanneet yrittäjien askelia ajan myötä siihen toimintaan, mistä heidät nykyisin tunnemme.

Yrittäjätarinoiden lukeminen on henkistä luotottamista. Tarinat vastoinkäymisistä ja yritystoiminnan aallonpohjista antavat luottoa ja voimia ratkaista oman arjen pieniä ongelmia ja nähdä omat mahdollisuudet valoisasti. Siinä on myös yrittäjätarinoista koostuvien Taivas+Helvetti –kirjojen voima.

Sarjayrittäjä Mika Mäkeläisen aloitteesta käynnistynyt Taivas ja helvetti –kampanja on ottanut tavoitteekseen jakaa tavallisten suomalaisten yrittäjien tarinoita rehellisesti ja raakana. Mäkeläinen yhteistyökumppaneineen on koonnut jo kaksi kirjaa, joissa yrittäjät kertovat niin omista taivashetkistään kuin helvetillisistä huolistaan. Yrittäjyydestä ei pidä tehdä mitään salatiedettä, vaan on tuotava esiin entistä enemmän tavallisia tarinoita yrittämisen arjesta, kannustavassa hengessä. Tässä Taivas+Helvetti –kirjat ovat merkittäviä yrittäjyysmielikuvan muokkaajia.

Mäkeläinen on myös kehittänyt huikean ”anna hyvän kiertää” –tyylisen toimintamallin, jossa hän lupaa lahjoittaa jokaista ostettua kirjaa kohti yhden kirjan valmistuvalle nuorelle. Viime vuonna valmistunutta Taivas+Helvetti –kirjan ensimmäistä versiota on lahjoitettu jo 16 000 kappaletta. Vaikka yrittäjyys mainitaan sanalla jo opetussuunnitelmissa ja yrittäjyyskursseja järjestetään jo yläasteellakin, ei yrittäjyyteen voi kannustaa liikaa. Tilanne on varmasti jo muuttunut, mutta itse en muista parinkymmenen vuoden takaisessa yläasteen opinto-ohjauksessa yrittäjyydestä mainitun sanallakaan.

Yrittäjyys, itsensä työllistäminen ja omalla riskillä toisten työllistäminen on Kainuun tulevaisuuden kannalta elintärkeää. Sotkamon Jymyn pesäpallomenestyksen kaavaa mukaillen meidän on kasvatettava itse omat huippuyrittäjämme. Suurimmat tulevaisuuden toivot ja yrittäjätarinoiden kertojat istuvat juuri nyt koulunpenkillä.

Mitä tästä voimme ottaa opiksemme?

  • Jos olet yrittäjä, jaa tarinaasi ja oppejasi avoimesti, kannustavin sävelin. Tule rohkeasti esiin omalla persoonallasi.
  • Jos et ole yrittäjä, muista aika ajoin niitä yrittäjiä, joiden palveluista ja työstä saat arjessasi nauttia. Erityisesti huomioi heidät, joiden työ jää helposti huomaamatta. Jaa tarinoita ja positiivisia kokemuksiasi yrittäjistä eteenpäin. Tarinoissa on valtava voima!

 

HOX! Mäkeläisen haaste yrittäjyystarinoiden levittämisestä valmistuville nuorille innoitti myös meitä kainuulaislähtöisiä yrittäjiä kantamaan oman kortemme kekoon. Jaakkolan Kaisan aloitteesta olemme keränneet nyt 438 kirjaa lahjoitettavaksi kainuulaisille abiturienteille. Tavoitteesta puuttuu enää 22 kirjaa, mutta senhän me saamme helposti kasaan – eikös? Kampanjaan voit osallistua ostamalla Taivas+Helvetti kirjan lähimmästä kirjakaupasta tai osoitteessa www.taivasjahelvetti.fi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s