Yrittäminen kaipaa tuuppausta

Julkaistu Koti-Kajaanissa 26.3.2014

Osallistuin viime viikolla Helsingissä järjestetyille Oma Yritys –messuille ja sain kavuta kahtena päivänä messujen lavalle muutaman sadan yrittäjyydestä inspiroituneen silmäparin eteen. Palkitsevinta noiden kahden päivän aikana olikin tuntea tuota yrittäjyyden alkuintoa, joka välittyi yleisöstä lavalle saakka.

Yrittäjyyshän on nyt oikein pop, joten messukävijöiden joukossa oli yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita moneen lähtöön. Joillekin yrittäjyys on pakotie nykyisestä yksitoikkoisesta duunista ja toiselle se on mahdollisuus toteuttaa omaa kutsumustaan. Jollakin on tavoitteena pääomasijoittajien kukkarolle pääsy, mutta suurimmalle osalle riittää kun pystyisi työllistämään itsensä. Hienointa yrittäjyydessä onkin, että yrittäjätyyppiä ei voi laittaa mihinkään muottiin. Kaikilla on edellytykset yrittää. Yrittäminen kun ei ole kiinni naamasta.

Messuilla kuullut viralliset puheet yrittäjyyden tärkeydestä pitävät kyllä paikkansa. Tarvitsemme entistä enemmän omasta ja toisten työllistämisestä vastuun ottavia tekijöitä.

Mutta en usko, että kaikki kiiluvasilmäiset, omaan tekemiseensä, taitoihinsa ja tulevaisuuteensa uskovat persoonat olivat paikalla tuolla messuhallissa. Näitä persoonia löytyy jokaisesta kolkasta Suomea. Kainuustakin. Ehkä se voit olla sinä? Yrittäjyys voi olla heillä vain sen muutaman rohkaisevan sanan päässä.

Osa messujen kävijöistä tuntui keikkuneen yrittäjyyden lähtötelineissä jo pidempään, viimeisintä tuuppausta jostain ulkopuolelta odottaen. Yrittäjyys on jokaisen oma juttu, mutta riittävän pitkään yrittäjäksi lähtemistä pohdittua, alkavat ajatukset kiertää samaa rataa. Silloin pieni tuuppaus ja rohkaisu ensimmäisten askelten ottamiseen voi olla ratkaiseva yrittäjyysidean juoksuun lähtemiseksi.

Kun aloitin yrittäjänä 14 vuotta sitten, ei minulla ollut muuta kuin hirmuisesti intoa. Kaksi tärkeintä motivaattoriani yrittäjyyteen olivat näyttämisen halu ja Kainuu. Naureskelua ja vähättelyä koulussa kohdanneena halusin näyttää, että kyllä minä osaan. Tekemisen hinku oli valtava. Ja samalla olin niin pelokas lähtemään Kainuusta maailmalle, että yrittäjyys tarjosi mukavan vaihtoehdon jäädä kotimaisemiin. Näissä epävarmoissa ajatuksissa ratkaiseva potku yrittäjän uralle tulikin sitten Kajaanin Kipinän Huovisen Kaukolta, joka vain sivulauseessa tokaisi minulle: ”No, mikset sitten laita vaan omaa toiminimeä pystyyn?” Ja niin sitten seuraavalla viikolla seisoin maistraatissa y-tunnus käsissäni. Ilman tuota pientä tuuppausta olisin jatkanut jahkailuani ehkä tähän päivään saakka. Kiitos siitä Kaukolle.

Joskus on vain parempi lähteä liikkeelle. Vähän väliä kohtaan ihmisiä, joiden mielestä mitään ei kannata kokeilla, jos voi mokata. Kyllä kannattaa! Pieni kokeilu ei pudota korkealta ja tuskin niin kovin korkealla olit alunperinkään. Ensimmäisten askelten ottamisessa tärkeä rooli on myös meillä muilla. Kannustetaan ennemmin kuin kiemurrellaan ja tuupataan torppaamisen sijaan. Se mitä tänään sanot toiselle voikin olla starttilaukaus toimintaan.

Ps. Oma Yritys messujen esitykseni voit tsekata Youtubessa tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s