I love my job!

Julkaistu Koti-Kajaanissa 21.2.2013

Eri alojen huippuesiintyjien kanssa työskennellessäni olen oppinut, että heidät erottaa tavallisista suorittajista hymy. Tapahtui mitä tahansa, ammattilainen ei hätkähdä pienistä. Hän vain hymyilee. Hymy rauhoittaa ja luo luottamuksellista ilmapiiriä ympärilleen. Mutta aidon hymyn tunnistaa ja tiukassa paikassa huippuesiintyjäkin saa pidettyä hymyn kasvoillaan vain jos hän oikeasti rakastaa sitä mitä tekee.

Joka aamu suurin osa suomalaisista raahautuu työpaikalleen naama rutussa. Me ihmiset olemme laumaeläimiä ja fiiliksemme tarttuu toisiin. Surulliseen ilmeeseen on vaikea vastata hymyllä. Niinpä monella työpaikalla arki apeuttaa ja annamme työn tuntua vain tylsältä suorittamiselta. Mitä jos ajattelisimme, että työ on kuin näyttämö ja me jokainen olemme esiripun takaa lavalle saapuvia oman työmme tähtiesiintyjiä? Muuttaisiko se tunnelmaa?

Kymmenen vuoden ajan Suomessa toteutettu Paras työpaikka –tutkimus listaa vuosittain työyhteisöjen itsensä arvostamat työpaikat. Vaikka parhaiksi listatuissa yrityksissä on kehitetty mitä luovempia keinoja työilmapiirin ylläpitämiseen, on hyvän työpaikan perusta yksinkertaisissa asioissa: ihmisten arkisissa kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa. Tutkimus osoittaa, että työyhteisön kulttuurissa avainasemassa on se, kuinka työntekijät luottavat esimieheensä, ovat ylpeitä siitä mitä tekevät ja nauttivat työkavereidensa kanssa työskentelystä.

Huippuesiintyjät jaksavat hymyillä, sillä he rakastavat työtään ja työ antaa heille vastarakkautta. Jotta rakkaus työhön voi syttyä sinun tulee ensin tunnistaa, mikä sinua työssäsi motivoi. Teetkö työtä rahasta, innostuksesta, hauskuudesta, uralla etenemisestä vai kutsumuksestasi? Työn ei tarvitse aina olla kivaa ja hauskaa, mutta silti työtä voi rakastaa. Rakkauden tunnustus omalle työllesi tarkoittaa, että tiedät mitä työltäsi odotat ja mitä se sinulle voi antaa.

 

Se, että sydämesi sykkii omalle työllesi, antaa voimaa arkiseen aherrukseen, mutta avain työssä jaksamiseen on ympärilläsi olevissa ihmisissä. Tärkein palaute tulee aina ensimmäiseltä kohtaamaltasi ihmiseltä. Erään teorian mukaan olemme viiden eniten aikaa yhdessä viettämämme ihmisen summa. Niinpä läheiset työkaverimme vaikuttavat meihin paljon. Jos ympäristö ja työyhteisö ei tarjoa vastakaikua rakkaudellesi, sen liekki sammuu.

Esiintyjille energiaa antaa yleisöltä ja kollegoilta saatu tunnustus ja positiivinen kannustus. Jos innostuksesi saa lähimmiltä työkavereiltasi nuivan vastaanoton, kuivuu se kokoon hetkessä.

Jotta voisimme rakastaa työtämme huippuesiintyjien tapaan, ei tärkeintä ole se miten itse siihen suhtaudumme vaan miten otamme työkaverimme huomioon. Esiintyjä innostaa omalla esimerkillään yleisöä ja toisia esiintyjiä entistä parempiin suorituksiin. Meidän jokaisen tehtävä omassa työssämme on ruokkia toisiamme onnistumisissa ja työstämme nauttimisessa. Vain sillä tavoin voimme aamuisin sanoa itsellemme: Minä rakastan työtäni!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s