Lääkettä laiskuuteen

Kainuulaiset on tunnettu jo vuosien ajan tunnollisina työntekijöinä. Maineteot kertovat, että emme pelkää tarttua hommiin, joita muut karsastavat. Laiskuudesta ei ole meitä voinut siis syyttää. Mutta kyllä tuo nyky-yhteiskunnan suurin vitsaus eli laiskuus tuntuu iskeneen jo Kainuuseenkin pahemmin kuin sikainfluenssa. Enää ei mikä tahansa työ kelpaakaan. Ja marjatkin jäävät metsään poimimatta.

Mikä meidät tästä taudista parantaisi? Minun mielestäni paras lääke laiskuuteen on kaverin antama potku persuuksille.

Parin viime viikon aikana olemme voineet lukea ja kuulla tarinoita erilaisista osuuskunnista. Viisitoista vuotta sitten Kainuussa toteutetut osuuskuntayrittäjyyden koulutukset olivat lähtölaukaus vieläkin Kainuussa toimiville osuuskunnille: Kainuun Kanerva, Kuutamokeikat, Eurojopi ja Kirjokansi ovat tarjonneet työpaikkoja monipuolisesti eri alojen osaajille.

Nämä osuuskunnat saivat alkunsa perustajiensa halusta työllistää itsensä. Ja kaverinsa. Ehkä yrittäjyyden kipinä ei ollut niin suuri, mutta kainuulainen työn tekemisen vimma sitäkin vahvempi. Liikeideat olivat yksinkertaisia, ne perustuivat tekijöiden omaan osaamiseen. Ja työtä tarjottiin kaikille mahdollisille asiakkaille.

Nyt voimme jo tarkastella mitä tällainen työtä pelkäämätön asenne on saanut aikaan: suuri osa Kainuussa toimivista osuuskunnista on taloudellisilla mittareilla Kainuun vahvimpien yritysten joukossa.

Mikä osuuskuntayrittäjyydessä sitten saa aikaan tuloksia? Oman kokemukseni mukaan se on kaverijohtaminen. Yhdessä yrittäminen vaatii oman työn hoitamisen lisäksi kaverin työn kannustamista. Osuuskunnassa et voi vain puurtaa yksin, vaan sinun on otettava myös muut huomioon ja toimittava sen mukaisesti.

Kaverijohtamisessa vain teoilla on merkitystä. Työtä ja vastuuta laistavat huomataan nopeasti, sillä et voi piiloutua rakenteisiin. Osuuskuntayrittäminen onkin kuin joukkuepeliä. Jokaiselle on tärkeää luoda omat pelipaikat ja keskittyä heidän vahvuuksiinsa. Ja oma paikka pitää ansaita tekojen kautta. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

Jos olet kyllästynyt kaverisi laiskotteluun ja saamattomuuteen, ei siihen tarvitse osuuskuntaa kuitenkaan perustaa. Potku persuuksille riittää. Monesti parempaa herätystä ei ole kuin se, että joku toinen ottaa sinut huomioon. Tee siis palvelus kaverillesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s