Kesän tapahtumia

Julkaistu Koti-Kajaanissa 21.7.2009

Kesä on tapahtumien aikaa. Olen aina innostunut erilaisten tapahtumien pörinästä ja ihmisten kohtaamisesta. Kajaanin markkinakadullakin parasta on ihmisten paljous – ei niinkään se mitä eri kojuissa myydään ja esitellään. Ja onhan se hienon näköistä kun kaikki kajaanilaiset kerran vuodessa kaivautuvat koloistaan esiin ja kävelevät Kauppakadun päästä päähän ja takaisin.

Tapahtumista sain lukioikäisenä kipinän yrittäjyyteen. Ensimmäiset pari vuotta yrittäjänä elätin itseni pääosin tapahtumia järjestäen. Olen kokenut vahvan kainuulaisen tapahtumajärjestämisosaamisen niin urheilun, musiikin, messujen kuin seminaarien järjestämisessä.

Kainuussa järjestetään paljon kesätapahtumia ja koko ajan kehitetään uusia. Sillä jokaisella kylällä pitää olla oma tapahtumansa. Kaikista kainuulaisista kesätapahtumista kärkikolmikon muodostavat kuitenkin Kuhmon kamarimusiikki, suopotkupallo ja Pipefest. Vaikka ne tuntuvatkin niin erilaisilta, on näillä tapahtumilla paljon yhteistä, josta myös uusien tapahtumien kehittäjät voivat ottaa opikseen.

Kaksi tärkeintä teemaa, jotka tätä kainuulaisten tapahtumien kärkikolmikkoa yhdistävät ovat mielestäni kursailemattomuus ja paksunahkaisuus.

Mikä saa maailman huippumuusikot, miljonääriräppärit ja ulkomaiset TV-ryhmät Kainuuseen aina uudestaan? Se on kainuulainen kursailemattomuus, joka on suoraviivaista ja rehellistä vieraanvaraisuutta. Kun maailmalla miljoonia levyjä myynyt artisti saapuu Kajaaniin ei häntä ole vastassa limusiinia vaan keltainen pikkubussi. Esiintyjiä ja yleisöä ei eristetä tavallisesta elämästä vaan majoitukset järjestetään mökeille tai tapahtuman järjestäjien koteihin. Välitön ja ystävällinen henki huokuu myös meistä kainuulaisista itsestä. Näistä elementeistä syntyy rento ja vapautunut ilmapiiri, joka näyttäytyy yleisölle luovana irrotteluna. Tämä näkyi myös viime lauantaina Kuhmon kamarimusiikissa vieraillessani kamarimusiikin esiintyjien hulvattomana ilotteluna lavalla.

Miten Kainuuseen on saatu synnytettyä kymmeniä tuhansia ihmisiä vetäviä tapahtumia niin lyhyessä ajassa? Vastaus on, että ei olekaan. Nyt niin suurilta vaikuttavat tapahtumat ovat alkuunsa olleet pirun pieniä viritelmiä, joille on enemmänkin naurettu ja ilkuttu. Se vaatii tapahtumien järjestäjiltä paksunahkaisuutta. Vaikka visiot ovat alkuun jo olleet suuria, ei kainuulaisten kärkitapahtumien järjestäjien tavoitteena ole ollut menestys yhdessä yössä. Tapahtuman oman paikan löytäminen ja yhdessä tekemisen kulttuurin synnyttäminen vie aikaa, joka vaatii tulisieluisilta organisaattoreilta lujaa uskoa omaan ideaansa.

Alkuun idean kestävyyttä testataan kaikkien eri tahojen suunnalta. Ja samalla myös iho parkkiintuu, kun ottaa lokaa vastaan. Oma sietokykyni vahvistui huomattavasti ottaessani vastaan valituksia ja vinoilua vastatessani Pipefest -festarin käytännön järjestelyistä sen kahtena ensimmäisenä vuotena. Silloin muutaman kerran hanskat melkein heitettiin  naulaan – mutta nyt on hienoa nähdä, miten tapahtuma kerää kehuja. Nostankin hattua kaikille kainuulaisille, positiivisella jääräpäisyydellä varustetuille tapahtumanikkareille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s