Pari ajatusta Kainuun matkailusta

Julkaistu Koti-Kajaanissa 7.3.2018

Tuore uutinen kertoi, miten tietotekniikkayhtiö Applen pääkonttorissa työntekijät törmäilevät lasiseiniin. Vaikka noin hienoja toimistoja ei Kainuusta löydy, tuntuu joskus kuitenkin siltä, että näkymättömiä seiniä me osaamme rakentaa niin omassa mielessämme kuin kuntien rajaviivoillekin. Esimerkkinä parin viikon takainen juupas-eipäs-keskustelu matkailumarkkinoinnista Kainuussa. Tuon keskustelun perusteella näkymättömät muurit kuntien rajoilla ja eri toimijoiden välillä estävät meitä ajattelemasta isosti ja tyrehdyttävät yhdessä tekemisen kartalle. Harmi vaan kun turistit eivät ajattele noita kuntarajoja ostopäätöstä tehdessään.

Markkinoinnin näkökulmasta me tarvitsemme Kainuussa erilaisia herätteitä ja vetovoimaisia tuotteita, jotka sytyttävät tavoittelemiemme kiinnostuksen. Ja sitten sellaisia toimenpiteitä, jotka näkyvät. Esimerkit maailmalta osoittavat, että asiakkaiden huomion saadaksesi tulee tehdä asioita isosti ja reippaasti eri tavalla kuin muut eikä pienesti piipertäen ja tavanomaiseen tyytyen.

Joten mitäpä jos Kainuun matkailussakin ajateltaisiinkin asioita isommin eikä vain oman kunnan tai oman yrityksen näkökulmasta? Mitä voisimme saada markkinoinnissa aikaan jos kaikki Kainuussa matkailumarkkinointiin käytettävät eurot laitettaisiinkin samaan pottiin? Niin kuntien kuin yritysten rahat. Ja sitten suunniteltaisiin toimenpiteet tehokkaasti tavoiteasiakkaille kohdistettuna. Brändejä voi olla useampia, mutta markkinointiin käytetyt panokset ja tehdyt toimenpiteet eivät olisi päällekkäisiä.

Ja jos vielä ajeteltaisiin tätä isosti, niin laitettaisiin samaan pottiin ne rahat, mitä Kainuussa käytetään osaajien rekrytointiin. Sillä sekä kotimaan matkailussa että rekrytoinnissa tavoittelemamme kohderyhmät löytyvät samoilta suunnilta isoista kaupungeista. Sitten alkaisi olla jo tekijöitä ja euroja koossa, jotta voisimme vallata kainuulaisten yritysten ja matkailukohteiden väellä vaikka Kainuussa rakennetut Helsingin raitiovaunut tai kainuulaisista jättiläisistä inspiraation saaneet Helsingin rautatieaseman patsaat muutamaksi viikoksi toitottamaan kainuulaista markkinoinnin ilosanomaa. Jo alkaisi viesti kuulua ja näkyä.

Ja mitä voisivat olla ne paikalliset tempaukset, joilla saisimme matkailijoiden huomion kiinnitettyä tänne Kainuuseen? Ainakin joka vuotinen Kajaaninlinnan räjäytys olisi sellainen. Tai mitäpä jos ensi vuonna hiihtolomien aikaan vedettäisiinkin latukoneella hiihtolatu Kajaanin Kauppakadulle? Niin, että hiihtämällä voisi käydä kaupassa, kirjastossa ja ravintolassa. Siinä ainakin Kajaani profiloituisi hiihtokaupunkina. Tai entäpä jos ensi talvena rakennettaisiinkin Raatihuoneentorille lumikasan sijaan jättimäinen lumilinna? Osaamista latujen tekemiseen ja lumirakentamiseen ainakin löytyisi ja jos näitä yksittäisiä tempauksia uskallettaisiin katsoa isosti, nähtäisiin tekeminen koko alueen markkinointina eikä vain yksittäisen organisaation kulueränä.

Olipa sytyke sitten karhunkatselu, runoviikko tai hiihto, tulisi meidän Kainuussa varmistaa että tänne tiensä löytänyt matkailija lähtee tyytyväisenä tyhjätaskuna takaisin kotiin ja haluaa tulla vielä toisenkin kerran. Tässä onnistuaksemme tulisi matkailumarkkinointia tehdä yhdessä isosti yli rajojen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s