Kotia päin

Syksyn aikana olemme pohtineet yhdessä Intotalon valmentajien kanssa, mitä tämän viikottaisen kirjoituksen otsikko ”Kotia päin” merkitsee? Yrittäjyyden valmennuskeskus Intotalo on jo pian kuuden vuoden ajan tehnyt työtä ”kotia päin” – eli valmennuksilla ja muilla toiminnoilla madaltanut yrittäjyyden kynnystä kainuulaisille ja erityisesti nuorille. Viimeisen kahden vuoden aikana tulokset ovat oikeasti alkaneet näkyä nuorina, omalle kotiseudulleen yrityksiä perustavina persoonina.

Näissä kirjoituksissa olemme Intotalon valmentajien näkökulmasta halunneet vahvistaa erityisesti kotiinpaluun henkeä ja kuvata niitä asioita, jotka meitä Kainuussa innoittavat. Lisäksi olemme halunneet kirjoituksissa kuuluvan pirun pienten yrittäjien äänen. Sillä näistä teemoista syntyy vetovoima kohti omaa kotiseutua.

Yksi yrittäjyyden teeseistämme on: ”Yrittäjä oppii käytännössä – ja lukemalla paljon.” Erilaiset kirjat ovatkin innoittajina uusille ideoille ja suunnan näyttäjänä tekemiselle. Joulun päivinä käsiini eksyi kirja Simo Hurtasta. 1600-luvun lopulla Hurtta toimi veronkantajana Ruotsin kuninkaalle Lieksan ja Sotkamon välisellä alueella vieden nälkävuosina suomalaisten talonpoikien aitoista viimeisetkin viljat omaan laariinsa. Kunnes eräänä päivänä talonpojat nousivat yhdessä verovoutia vastaan ja ottivat omansa takaisin.

Ajat eivät ole paljon 400 vuodessa muuttuneet. Edelleen suuret voimat jylläävät ja näinä aikoina pirun pienten yrittäjien pitää olla yhtä. Ratkaisuja eivät tuo ulkopuoliset vaan se miten suuria voimme olla yhdessä. Pirun pienillä yrittäjillä on nimittäin eräs ominainen taito hallussaan, joka suuryrityksiltä puuttuu – kotiinpäin vetämisen taito.

Otetaanpa hetkeksi katsaus pirun pienen yrittäjän pääkonttoriin. Vaikka lehtien palstoilla tilaa saavat pk-yritysten pyörittäjät, on kainuulaisista yrittäjistäkin suurin osa pirun pieniä yrittäjiä. He ovat nykypäivän talonpoikia, yhden tai kahden hengen yrityksen pyörittäjiä, joille tärkeintä omassa yrityksessä on oma ja perheen elanto. Haavekuvissa eivät välky miljoonaosingot vaan loma yhdessä puolison kanssa tai ehkä vain vapaa viikonloppu.

Yrittäjiä moititaan usein omaan pussiin pelaamisesta. Mutta sehän on juuri oikea asenne! Yrittäjän pitää huolehtia itsestään ja osata miettiä miten voi saada omansa takaisin – sopivalla katteella. Se mikä paikalliset pirun pienet yrittäjät erottaa suurista toimijoista on, että heidän tekemänsä tulos myös hyödyttää koko aluetta. Pirun pienet yrittäjät vetävätkin kotiinpäin, eivät vain päin omaa napaa. Kainuun alueen menestyksen avaimet ovatkin siinä, miten hyvin alueen pienet yrittäjät osaavat pelata yhteen. Erikseen ei tulosta synny, mutta osaamiset ja voimat yhdistämällä isotkin hurtat kaatuvat.

Meidän muiden tehtävänä on puolestaan tukea tätä kotiin päin vetämistä omalla käyttäytymisellämme. Parhaiten se onnistuu nyt vuoden vaihteen alennusmyynneissä – sijoittamalla eurot paikallisten yrittäjien liikkeisiin Kainuussa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s